Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Veselka i Vjekoslav Juričić – pola stoljeća zajedničke ljubavi, vjernosti i odanost...

  Veselka i Vjekoslav Juričić – pola stoljeća zajedničke ljubavi, vjernosti i odanost u skladnom i sretnom braku

  Mile Pavlović

  Podijeli objavu

  U subotu su Veselka (1946.) i Vjekoslav (1944.) iz  Čitluka na svečan način proslavili pola stoljeća zajedničkog i sretnog života u braku.

  Obilježavanje  njihova zlatnog pira počelo je svetom misom zahvalnicom u čitlučkoj župnoj crkvi Krista Kralja koju je predvodio  župni vikar fra Goran Azinović. Pod  tom svetom misom Veselka i Vjekoslav Juričić svečano su obnovili svoj bračni zavjet i jedno drugom obećali vjernost  i odanost do smrti.

  Čestitajući jubilarcima na tom izuzetno značajnom jubileju, fra Goran  je kazao kako je pri prvom dolasku za blagoslov u njihov dom odmah zaključio da su oboje vesele naravi te naglasio kako to nije ništa loše jer je i Isus volio radost dodajući  kako je radost u životu važna  i da ‘bez radosti ne može postojati kršćanstvo’.  Fra Goran je slavljenicima poručio da se u starosti ne mijenjaju nego da zahvaljuju Bogu što ih je poslao jedno drugom, preporučivši im da, kao i proteklih 50 godina, Gospa uvijek  bude prisutna u njihovim odnosima i obiteljskom domu.

  Kažimo i to da je tijekom svete mise njihov sin Frano slavljenicima predao prekrasnu čestitku koju im je za 50. obljetnicu braka uputio i osobno potpisao papa Franjo.

  Vjera, ljubav i odanost

  Nakon svete mise slavljenici uglas su nam kazali kako su pola stoljeća zajedničkog života u skladnom braku i obiteljskom ozračju proživjeli  puno radeći,  odgajajući djecu, radujući se njihovim promjenama, svakom novom danu,  svakoj osobi i najsitnijim stvarčicama, ali i  ufajući se uvijek  u Božju providnost. Mladima su poručili da  je za čuvanje svetosti braka i obiteljskog ognjišta prvenstveno važno crpiti snagu iz vjere u Boga, svakodnevne molitve, međusobne ljubavi, razumijevanja, dogovora i opraštanja.

  Tijekom pedesetogodišnjeg skladnog bračnog života, protkanog vjerom, beskrajnom ljubavlju i odanošću jedno drugome, Veselki i Vjekoslavu Bog je podario  dvoje djece. – sina Franu i kćer Renatu, koji su im izrodili šestero prekrasne unučadi. Za svoju su djecu i potomke žrtvovali sve i u tome su pronalazili sreću. Njihova dobrota, ljubav, međusobno razumijevanje i vjernost te kršćanski život, najbolji su uzor brojnim potomcima.

  Inače, po tradicionalnom broćanskom običaju, nakon svete mise sretni su supružnici svoj jubilej nastavili slaviti u obiteljskom domu s brojnom rodbinom i prijateljima.