Naslovnica POLITIKA Strateška suradnja između Hrvatske i Izraela

Strateška suradnja između Hrvatske i Izraela

Pogled.ba

Podijeli objavu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije i jačanje postojećih odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose u petak izraelski mediji

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu ‘obuka obučavatelja’ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

‘Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva’, kazao je Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.

Prema njegovim riječima, taj će sporazum također ‘ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito’.

Internetski portal ‘Israel Defence’ prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao ‘važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa (…) i strateške suradnje između dvije zemlje’.

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao ‘povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje’.

Navode i riječi premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo ‘odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u narednih 30 godina’.

‘Jerusalem Online’ podsjeća da su o tom sporazumu Plenković i Netanyahu prvi puta razgovarali na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju.

Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu ispred ‘drugoplasirane’ Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena te da je Hrvatska, članica NATO-a, u ‘mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29’.

Podijeli objavu