Naslovnica DRUŠTVO Marijina pomoć: U Međugorju godišnje imaju i do 7 tisuća intervencija

Marijina pomoć: U Međugorju godišnje imaju i do 7 tisuća intervencija

Mile Pavlović / Večernji List

Podijeli objavu

Humanitarna udruga „Marijina pomoć“ Međugorje – Čitluk pruža neophodnu prvu pomoć hodočasnicima koji dolaze u Međugorje, te župljanima Međugorja i ostalim pučanima.

Od dr. Slavice Kajić, predsjednice HU „Marijina pomoć“, doznali smo kako taHU svoje besplatne usluge prve medicinske pomoći potrebnima pruža svake godine od Cvjetnice do kraja listopada, a najviše tijekom ljetnih mjeseci kad je broj hodočasnika u Međugorju osjetno povećan.

Svakodnevno na usluzi hodočasnicima

– Mi smo hodočasnicima i građanima na usluzi svaki radni dan i blagdanom u vremenu od 9 do 14,30 sati i od 15,30 do 21 sat. Članovi naše Udruge su osobe medicinske struke , a u radu nam pomažu i volonteri – rekla nam je dr. Kajić te dodala kako od 1998. godine u Međugorje dolaze njemački volonteri – članovi „Malteser Hilfsdienst e.v. Koln“, koji svoje usluge pružanja prve pomoći ne naplaćuju, a spremni su i to i dalje činiti. Naglasila je kako se Udruga financira dragovoljnim prilozima hodočasnika i članarinama stalnih članova Udruge.

Doznali smo da će, kao i do sada, i ove godine prvu pomoć u Međugorju pružati : dr. Slavica Kajić iz Ploča, dr. Ivana Čuljak – Blagojević iz Mostara te dr. Mladenka Krezić, , dr. Marina Zorić-Nikolić, dr. Drina Škoda i dr. Zrinka Blažević (sve iz Čapljine) te medicinske sestre: Branka Brajković iz Čapljine, Slađana Zovko iz Čitluka i Karolina Vasilj iz Međugorja.

Gospođa Helga Recht-Gerdes već 21. godinu dolazi pomagati hodočasnicima

I ove je godine na Cvjetnicu, kad je su liječnici i volonteri HU „Marijina pomoć“ u blizini međugorske crkve počeli pružati prvu pomoć potrebnima, u Međugorje je iz Njemačke stigla gospođa Helga Recht-Gerdes, stalna voditeljica projekta Sanitetske službe Malteškog reda, koja je i proteklih 20 godina ovdje dolazila sa svojim mužem Hermanom i njemačkim volonterima, kako bi velikodušno, neumorno i samozatajno zajedno pružali besplatnu liječničku pomoć međugorskim hodočasnicima i domaćem pučanstvu. Iskoristili smo prigodu i tu veliku humanitarku zamolili za razgovor. Na pitanje zašto to neumorno radi baš u Međugorju, odgovorila je:

– Godinama dolazim u Međugorje u želji da pomognem svima kojima je medicinska pomoć potrebna i da pomažem domaćem medicinskom osoblju koje želi provoditi program pružanja prve pomoći međugorskim hodočasnicima. Za Međugorje sam se odlučila jer je ovo mjesto Gospinih ukazanja i čim sam prvi put ovdje došla osjetila sam neizmjernu sreću koja me prati kroz sve ove godine. Međugorje je mjesto molitve, mira, sreće i nade – kazala je gospođa Recht-Gerdes te dodala kako je svake godine najmanje 40-ak njemačkih volontera dolazilo u Međugorje pružati prvu pomoć hodočasnicima i ostalom puku. To znači da je kroz 21godinu popriličan broj. Oso jebno prošle godine u Međugorju radila čak 64 dana.

Mnogo intervencija

Koliko intervencija imate u prosjeku godišnje ?

– Ovisno o godini , naše medicinsko osoblje s volonterima u Međugorju obavi između 5.500 i 6.900 intervencija godišnje. Najviše ih bude u ljeti kada se osjetno poveća broj hodočasnika, a i visoke temperature nepovoljno utječu na zdravlje starijih osoba. Poseban problem predstavlja nam transport bolesnih i stradalih osoba s Brda ukazanja i kamenjarom s Križevca. Koristim prigodu zahvaliti članovima HGSS Međugorje-Čitluk i članovima međugorske Zajednice Cenacolo, koji su u svakom trenutku spremni organizirati transport, što nije baš lak posao. Oni doista zaslužuju svaku pohvalu jer bi nam bez njihove pomoći to bilo vrlo teško.

Koji su trenuci u vašem plemenitom radu najteži ?

– Kad se dogodi da nekima ne možete pomoći pa ljudi umiru, to su najteži trenutci. Teško je i kad istodobno bude puno posla, a nemamo dovoljno osoblja,

Kako se financirate ? Imate li problema te naravi ?

– Iako volonteri ne naplaćuju svoje usluge i ne primaju nikakvu novčanu naknadu, imamo dosta financijskih poteškoća jer su velike potrebe koje iziskuje samo volontiranje i organizacija rada. Isključivo se financiramo od dragovoljnih priloga korisnika naših usluga, članarina stalnih članova naše Udruge i donacija, što je ponekad nedovoljno za podmirenje troškova i izdataka.

Poruka i zahvala

Što biste poručili međugorskim hodočasnicima i domaćem pučanstvu?

– Svima poručujem da ih ovdje čekamo otvorena srca, spremni pomoći im, pokazati empatiju prema njima i učiniti sve što je u našoj stručnoj moći, kako bismo im pružiti najbolju prvu pomoć, do trajnog zbrinjavanja koje podrazumijeva prijevoz do čitlučkog Doma zdravlja ili do bolnice kad je neophodno. Koristim prigodu pozvati sve koji mogu na da financijski podupiru ovu HU te zahvaliti svima koji su to do sada činili – rekla nam je gospođa Helga Recht-Gerdes.

Posebno je naglasila kako kroz sve ove godine ona i ostalo medicinsko osoblje te volonteri jako dobro surađuju s međugorskim župnikom te da u svakom trenutku imaju njegovu punu potporu i razumijevanje. Crkva im je čak bez ikakve naknade ustupila prostor za potrebe pružanje prve pomoći hodočasnicima i ostalima.

– Nama ta suradnja u mjestu Gospinih ukazanja jako puno znači, posebno stoga što su svi članovu naše Udruge i oni koji nam pomažu uglavnom vjernici što nam je jako bitno – kazala nam je dr. Slavica Kajić iz Ploča, predsjednica međugorske HU „Marijina pomoć“, kojoj smo na odlasku poželjeli što manje posla..

Podijeli objavu