Naslovnica CRKVA Splekte u Vatikanu: Zatajio dio pisma pape Benedikta XVI pa je dao...

Splekte u Vatikanu: Zatajio dio pisma pape Benedikta XVI pa je dao ostavku!

Nedjelja.ba - Portal Katoličkog tjednika

Podijeli objavu

Papa Franjo prihvatio je 21. ožujka odreknuće od službe mons. Daria Edoarda Vigana, prefekta vatikanskog Tajništva za komunikacije.

U priopćenju za javnost Tiskovnoga ureda Sv. Stolice, ističe se kako je Sveti Otac nakon podrobnoga razmatranja zamolbe za odstupanje sa službe mons. Vigana, istu ne tako rado prihvatio.

U pismu Papa imenuje Vigana „procjeniteljem“ Dikasterija za komunikacije, tražeći od njega da ostane unutar ovoga Tajništva kako bi mogao nastaviti davati svoj „ljudski i profesionalni doprinos“ novom prefektu i reformi medija.

Mons. Viganò se u svome pismu papi Franji datiranom 19. ožujka, osvrnuo na nedavne kontroverze glede njegova posla i zahvalio Svetome Ocu za „očinsku i čvrstu“ potporu koju mu je očitovao tijekom njegova mandata prefekta Tajništva za medije.

Međutim, objasnio je kako je odlučio odstupiti zbog respekta prema ljudima koji su s njime radili tijekom ovih godina, ali i zbog toga kako bi se izbjeglo da Motu Proprio o vatikanskoj medijskoj reformi, na bilo koji način bude „odgođen, oštećen ili čak blokiran“.

Kontroverze koje su dovele do povlačenja mons. Vigana, započele su 12. ožujka na predstavljanju serije od deset knjiga Teologija pape Franje kada je za teološku refleksiju zamoljen i Benedikt XVI. Na prezentaciji je prefekt Viganò pročitao samo odabrane rečenice iz pisma umirovljenoga Pape, a Tajništvo za medije objavilo je fotografiju na kojoj je skrilo jedan dio pisma u kojemu Benedikt XVI. iskreno govori kako nije imao vremena pročitati sve tomove Teologije pape Franje te da se zbog toga ne smatra kompetentnim dati osvrt.

Nakon što je javnost saznala za ovo, Tajništvo je ipak odlučilo 17. ožujka objelodaniti cjelokupan tekst u kojemu Papa u miru ne samo što objašnjava da nije mogao iščitati tekst nego i prigovara jednom od autora koji je izabran napisati jedan svezak knjige.

Inače, papa Franjo imenovao je mons. Vigana prefektom Tajništva za medije kada je ono utemeljeno u lipnju 2015. Također Viganò je bio ravnatelj Vatikanskog televizijskog centra. Novo je Tajništvo bilo zaduženo za ujedinjavanje u jedno tijelo zadataka koje je prethodno obavljalo devet ureda: Papinsko vijeće za društvena priopćavanja, Vatikanski press ured, Vatikanski internetski ured, Vatikanski radio, Vatikanski televizijski produkcijski studio (CTV), Vatikanske novine L’Osservatore Romano, Vatikanski tiskovni ured, Vatikanski fotografski servis i Vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana.

Pročitajte kompletno pismo pape emeritusa Bendikta XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. uputio je 7. veljače pismo mons. Dariu Edoardu Viganòu, sada već bivšem prefektu vatikanskog Tajništva za komunikacije.

Mons. Viganò je samo djelomično objavio njegovo pismo 12. ožujka u povodu predstavljanja niza La Teologia di Papa Francesco (Teologija Pape Franje) u izdanju Libreria Editrice Vaticana (LEV) na čijem je čelu u biti bio mons. Viganò kao prefekt spomenutog tajništva. Mediji su ubrzo doznali da je to samo dio pisma, što je Viganò i priznao, te objavio još jedan dio pisma. Nakon ponovnih prozivki da je monsinjor sakrio treći dio pisma, vatikansko Tajništvo za komunikacije 17. ožujka konačno objavljuje cjelovito pismo u kojemu je vidljivo “iznenađenje” Pape emeritusa da je među navedenim autorima koji su priređivali sveske i profesor Hünermann. Dva dana nakon objave, 19. ožujka, mons. Viganò napisao je papi Franji pismo u kojemu traži od Pape da prihvati njegovo “povlačenje” sa službe prefekta. Papa Franjo prihvatio je 21. ožujka njegovu ostavku, ali “ne bez teškoća” istaknuo je Papa u svome pismu, te pozvao mons. Viganòa da u drugoj službi nastavi davati svoj “ljudski i profesionalni doprinos” spomenutom Tajništvu.

U nastavku objavljujemo cjelovito pismo Pape emeritusa Benedikta XVI. od 7. veljače 2018. koje je uputio mons. Dariu Edoardu Viganòu:

Prečasni Monsinjore,

Puno hvala za Vaše ljubazno pismo od 12. siječnja i za priloženi dar od jedanaest malih svezaka koje je priredio Roberto Repole. Pozdravljam ovu inicijativu koja se želi suprotstaviti i reagirati na glupe predrasude prema kojima bi papa Franjo bio samo praktičan čovjek lišen posebne teološke ili filozofske formacije, dok bih ja bio samo teoretičar teologije koji je slabo razumio konkretni života današnjeg kršćanina. Mali svesci s pravom pokazuju da je papa Franjo čovjek duboke filozofske i teološke formacije i stoga pomažu uvidjeti unutarnji kontinuitet između dva pontifikata, unatoč svim razlikama stila i temperamenta.

Ipak, ne osjećam da bih o njima mogao napisati “kratku i sadržajnu teološku stranicu”. Tijekom cijelog mojeg života uvijek je bilo jasno da bih pisao i izjašnjavao se jedino o knjigama koje sam zbilja pročitao. Nažalost, čak i zbog samih fizičkih razloga, nisam u mogućnosti pročitati jedanaest sveščića u skoroj budućnosti, tim više što me očekuju već ranije preuzete obaveze.

Samo usput, htio bih pribilježiti svoju iznenađenost činjenicom da je među navedenim autorima i profesor Hünermann, koji je se za vrijeme moga pontifikata isticao kao predvodnik anti-papinske inicijative. On je u značajnoj ulozi sudjelovao u objavi “Kölner Erklärung” (“Kölnske izjave”), koja je, osvrćući se na encikliku “Veritatis Splendor”, na agresivan način napala naučiteljski autoritet Pape, osobito u pitanjima moralne teologije. Također, “Europäische Theologengesellschaft” (“Europsko društvo teologa”), koje je on osnovao i početno ga zamislio kao organizaciju opozicije papinskom učiteljstvu. Potom je osjećaj crkvenosti mnogih teologa spriječio ovo usmjerenje, učinivši tu organizaciju normalan instrumentom susreta među teolozima.

Siguran sam da ćete imati razumijevanja za moje odbijanje. Srdačano Vas pozdravljam.

Vaš

Benedikt XVI.

 

Podijeli objavu