Naslovnica POLITIKA Ni “j” od jednoumlja: Hrvati na izbore u najmanje tri bloka

Ni “j” od jednoumlja: Hrvati na izbore u najmanje tri bloka

Zoran Krešić / Večernji List

Podijeli objavu

Na sjednici čelništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine održanoj u Vitezu većina članica tog političkoga saveza koji okuplja najveće hrvatske političke stranke postigla je dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim općim izborima u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Ponajprije se to odnosi na izbore na državnoj razini te člana Predsjedništva iz reda Hrvata, kao i na izbore na razini entiteta. 
- Većina članova Predsjedništva HNS-a iskazala je opredjeljenje za zajednički nastup na predstojećim izborima, a posebno na onim razinama na kojima je ugrožena pozicija Hrvata kao naroda – navedeno je nakon sastanka.

Čović, Komšić…

O tome će se nastaviti razgovori hrvatskih stranaka i na sastanku čelništva HNS-a koji će se održati sredinom travnja ove godine, nekih 20 dana prije službeno očekivanog raspisivanja općih izbora.

Kako se doznaje, spremnost na zajedničku suradnju na najvišoj razini te na entitetskim razinama iskazali su u svojim raspravama predstavnici HDZ-a BiH, Hrvatska stranka prava BiH, Hrvatska seljačka stranka Stjepan Radić, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, Hrvatska demokratska unija te još nekoliko stranaka. No, na sjednici u Vitezu nije bilo predstavnika najveće hrvatske oporbene stranke HDZ-a 1990. koja je prosvjedovala zbog interpretacije priopćenja sa sastanka. 
- HDZ 1990. će na ove izbore izaći u zajedništvu s narodom porušene, protjerane i napaćene Posavine, u zajedništvu s narodom ponosne središnje Bosne, u zajedništvu s narodom prkosne Hercegovine i u zajedništvu s građanima svakog pedlja Bosne i Hercegovine, kojima je dosta laži i obmana.

HDZ 1990. će na ove izbore izaći i u zajedništvu s onim strankama i pojedincima koji su spremni konačno kazati dosta politici HDZ-a BiH, kazati dosta politici i nositeljima politike koja je tijekom više od dva desetljeća svoga djelovanja sa stoljetnih ognjišta potjerala i “trbuhom za kruhom” u svijet otjerala više Hrvata nego sve ratne strahote devedesetih godina. HDZ 1990. će se kroz takav nastup na izborima boriti da se svakom čovjeku vrate dostojanstvo i vjera u bolje sutra – istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. Nije još poznat stav ove stranke kako će se postaviti o izboru člana Predsjedništva BiH, kao i hoće li imati svoga kandidata. Iako još nisu objavljene kandidature, pretpostavlja se kako će u utrku za još jedan mandat krenuti aktualni hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, a ranije je svoje ambicije pokazivala mostarska liječnica Dijana Zelenika koja je članica vodstva HDZ-a 1990.

Još ranije kandidaturu je istaknuo Željko Komšić iz Demokratske fronte, koji, unatoč lošem vlastitom i rejtingu stranke, ipak može s bošnjačkim glasovima nadglasati Hrvate. 
S posljednjeg sastanka u Vitezu doznaje se i kako će više manjih stranaka ipak samostalno nastupati u nekim sredinama, prije svega, hercegovačkim županijama u kojima nije upitna pozicija Hrvata.

Tri bloka

Ponajprije se to odnosi na republikance, ali i HSS, Hrast, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatsku listu za Livno. 
Trenutačni odnosi ne ohrabruju kad je u pitanju prostor RS-a jer bi hrvatske stranke tamo mogle nastupiti u najmanje tri politička bloka, što bi vjerojatno rezultiralo identičnom situacijom kakva sad vlada gdje ni jedna hrvatska stranka nema zastupnika u Narodnoj skupštini.

Umjesto s drugim hrvatskim strankama, tako su se iz Hrvatske stranke Krešimira Zubaka dogovorili ići na izbore u SDP-ovu Proeuropskom bloku, dok pak HDZ 1990., Hrvatski blok BiH, HSP i Posavska stranka planiraju biti u savezu SDA “Zajedno za BiH”. HDZ BiH još uvijek se nije opredijelio, ali je nagovijestio mogućnost na izbore ići zajedno s Proeuropskim blokom koji čine bivši članovi SDA i SBB-a.

Podijeli objavu