Naslovnica POLITIKA Veleposlanstvo SAD-a poručilo Hrvatima u BiH: Zaboravite na treći entitet!

Veleposlanstvo SAD-a poručilo Hrvatima u BiH: Zaboravite na treći entitet!

Pogled.ba

Podijeli objavu

Sjedinjene Američke Države neće podržati uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini niti bilo kakav preustroj te zemlje koji bi bio temeljen na etničkim načelima, upozorili su u četvrtak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

U posebnoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima iz veleposlanstva SAD su zapravo reagirali na opetovanu ‘ponudu’ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u BiH uspostavi treći odnosno hrvatski entitet.

Dodik je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ocijenio kako je to najbolji način da se riješe sadašnje unutarnje napetosti i zajamči jednakopravnost Hrvata u BiH, no postavio je striktni uvjet da RS mora ostati u sadašnjim granicama.

Njegov je ‘prijedlog’ da se novi entitet napravi podjelom Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio.

‘Stajalište SAD o ovom pitanju je poznato i ostaje nepromijenjeno. SAD su posvećene načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda te sa neupitnim teritorijalnim integritetom’, stoji u izjavi.

Istaknuli su i kako ‘odlučno odbacuju’ bilo kakvu zamisao o daljnjim podjelama unutar BiH, a posebice onima temeljenim na etničkim kriterijima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je, u intervjuu za televiziju N1 emitiranom u srijedu, kako je preustroj u BiH nužan kako bi Hrvati ostvarili svoju ravnopravnost te je najavio kako će se to svakako dogoditi ‘za tri mjeseca ili tri godine’.

‘Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost’, kazao je Čović.

Podijeli objavu