Naslovnica CRKVA FOTO: Papa Franjo primio u audijenciju kardinala Puljića

FOTO: Papa Franjo primio u audijenciju kardinala Puljića

Radio Vatikan

Podijeli objavu

Papa Franjo u petak je primio u audijenciju vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji ga je tom prigodom, među ostalim, izvijestio o stanju Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini.

Kardinal Puljić svoje dojmove je podijelio gostujući u programu Radio Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prvo sam ugodno doživio susrest s Papom. Papa je bio vrlo raspoložen čuti i s velikim zanimanjem je pratio sav moj izvještaj koji sam mu prenio o stanju Katoličke Crkve, o situaciji koju mi sada proživljavamo. I zato sam mu zahvalan, posebno sam spomenuo naše razne potrebe te naša očekivanja, posebno očekujemo nekoliko programa; proglašenje blaženim Sluge Božjega Petra Barbarića i svetim blaženoga Alojzija Stepinca.

Mislim da je Sveti Otac s jednim vrlo lijepim očinskim sluhom pratio sve što sam mu kazao, jasno da ostaje na njemu i na njegovim suradnicima da na tome rade. A onda sam ga posebno upoznao i sa stanjem Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, s naglaskom, razumljivo, na Sarajevo, Vrhbosnu koju vodim kao Nadbiskupiju već 27 godina. I on je itekako pratio tu moju problematiku koju sam mu prikazao, jer sam prije rata imao 528 tisuća katolika, a sada otprilike ta brojka je spala ispod 200 tisuća, (pri čemu) što posebno zabrinjava novi val odlaska, tako da zapravo, to je ono što sam mu prikazao, u čemu je problematika tih odlazaka, jer ostaje onda upitno, hoće li uspjeti se oduprijeti Katolička Crkva tim izazovima i opstati na tim područjima. On je posebno ohrabrio i mene kao Pastira, i nas biskupe a i svećenike na tom području da s jednom nadom i pouzdanjem se nosimo sa svim tim izazovima koje proživljavamo – rekao je u programu Radio Vatikana vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.