Naslovnica ZANIMLJIVOSTI FOTO-VIDEO: Brana u Čitlučkom polju

  FOTO-VIDEO: Brana u Čitlučkom polju

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu

  U Čitlučkom polju, nedaleko od centra grada, nalazi se betonska brana, koja u vrijeme velikih jesenskih, zimskih i proljetnih oborina odolijeva tisućama kubika vode koji je pritisnu sa sjeverne strane.

  Inicijativu za gradnju ovog objekta dao je fra Didak Buntić, prije točno 96 godina, na misi u Čitluku 3. veljače 1922. godine, istoga onoga dana kada ga je dragi Bog pozvao k sebi. Otac Hercegovine, Mojsije ili spasitelj sirotinje kako ga narod prozvao, doživio je srčani udar te je preminuo. Dva dana kasnije pokopan je na groblju Podadvor.

  I doista, zamisao fra Didaka Buntića realizirana je 36 godina kasnije. Radovi na brani završeni su 18. studenoga 1958. godine.

  Nažalost, nemirna voda uz branu  u zimu davne 1981. godine odnijela je dva života. Braća Pehar su se prevrnula u čamcu te su se ugušili u ledenoj vodi.

  Brana u Čitlučkom polju

  Brana u Čitlučkom polju (Brotnjo.info, 25.1.2013.)

  Posted by Brotnjo.info on Freitag, 25. Januar 2013

   

  Brana je planirana i građena za navodnjavanje Međugorskog polja, a danas služi kao regulator protoka vode u potoku Lukoć u kojeg se slijeva voda sa brda sa sjeverne strane kao iz  cijelog polja.

  Kako je potok  u Međugorju gradnjom objekata u posljednjih 30 godina sužen sa nekadašnjih 20-ak, na svega nekoliko metara širine, bez ove brane u potpunosti bi bio onemogućen život u samom centru mjesta za vrijeme velikih oborina kakvima smo imali prigodu svjedočiti.

  Iako su ljudi svojim nemarom i namjernim uništavanjem napravili dosta štete na samom objektu (minirana kontrolna kućica sa sigurnosnim ventilima) značaj brane je neprocjenjiv.

  Za pretpostaviti je kako bi u današnje vrijeme cijena gradnje ovog objekta iznosila više milijuna €, od projekata, silnih studija utjecaja na okoliš, dozvola pa do samih građevinskih radova.

  Podijeli objavu