Naslovnica POLITIKA Inzko nakon sastanka s Grabar-Kitarović: BiH će dobiti Izborni zakon po uzoru...

Inzko nakon sastanka s Grabar-Kitarović: BiH će dobiti Izborni zakon po uzoru na Belgiju, prijedlog već spreman!

Podijeli objavu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, napomenuvši poslije sastanka kako je bilo riječi o Izbornom zakonu u BiH.

“Informirali smo predsjednicu Grabar-Kitarović o našim aktivnostima u vezi s Izbornim zakonom u BiH. Međunarodna zajednica je u njegovu izradu aktivno uključena”, rekao je Inzko, prenosi Klix.ba.

Istaknuo je kako se u vezi s izbornim zakonodavstvom konzultiraju sa stručnjakom za tu oblast iz Belgije te da on posjećuje sve stranke u Bosni i Hercegovini.

“On je danas posjetio SDP. Mi smo uključeni u taj proces promjene izbornog zakonodavstva. On je također napisao nekoliko opcija Izbornog zakona. Preuranjeno je govoriti detaljnije o tome. Najvažnije je da postoji politička volja”, istakao je Inzko.

Dodao je da, ukoliko dođe do rješenja, nitko neće biti potpuno zadovoljan.

“Presuda po apelaciji Bože Ljubića je bitna, mi smo uvijek za to da se odluka implementira”, rekao je Inzko.

Na pitanje kako gleda na to zašto se predsjednica druge države miješa u unutrašnja pitanja BiH, Inzko odgovara da čiste unutarnje politike više nema.

“Postoji vanjska unutarnja politika. Ja sam siguran kako je predsjednici Republike Hrvatske stalo da Bosna i Hercegovina napreduje na putu prema Europskoj uniji”, rekao je Inzko.