Naslovnica POLITIKA Čović: Imamo alternativu za svaki događaj

Čović: Imamo alternativu za svaki događaj

Podijeli objavu

Sjednice čelništva HNS-a BiH i HDZ-a BiH održane su jučer u Mostaru.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nije htio nagađati što će biti sadržaj današnjeg susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom ističući kako od predstavnika vlasti u Zagrebu očekuje lobiranje vezano uz postizanje jednakopravnosti bh. Hrvata i europskog puta zemlje, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Moja komunikacija s nositeljima vlasti u Hrvatskoj je redovita, a od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH i da se okrenemo europskom putu – rekao je Čović jučer na konferenciji za novinare u Mostaru. Pri tome je objasnio kako nije na njemu nagađati “tko će lobirati i kojim tehnikama”.

Prevažno pitanje

Dodao je kako će hrvatska predsjednica sredinom sljedećeg tjedna posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski mediji izvijestili su kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sastanka u Ankari tražiti potporu za izmjene Izbornog zakona BiH s obzirom na utjecaj koji turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ima na bošnjačko političko vodstvo, a napose čelnika najsnažnije Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Čović je izrazio optimizam da će se Izborni zakon izmijeniti kako bi se mogli raspisati i provesti opći izbori predviđeni za listopad ove godine.

– Ovo je prevažno pitanje jer treba urediti nešto što je danas prazno. Moramo izmijeniti Izborni zakon i uvjeren sam kako ćemo to uspjeti, što će osigurati da se raspišu izbori 7. ili 8. svibnja – rekao je Čović i dodao kako će te izmjene “uvjetovati određene aktivnosti reorganiziranja države”. Izrazio je očekivanje da će biti “dovoljno mudrosti” kako bi se usporedno s time provodile potrebne reforme vezane uz europski put zemlje.

Upitan kako će HDZ BiH reagirati u slučaju da bošnjačke stranke pokušaju ponovno kandidirati Željka Komšića, koji je u dva navrata izabran glasovima bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je objasnio kako njegova stranka sa strankama Hrvatskog narodnog saborom ima alternativu i na taj pokušaj.

Herceg Bosna

– HDZ jest stožerna stranka hrvatskog naroda, a s drugim strankama HNS-a imamo jasan plan što želimo raditi u BiH u sljedeće dvije, četiri ili deset godina. Imamo alternativu za svaki događaj – objasnio je Čović.

Otkrio je da će u predstojećem razdoblju razgovarati s čelnicima svih političkih stranaka, iz vlasti i oporbe, o tome hoće li se, kako ističe, “baviti Pelješkim mostom i ukidanjem naziva ‘Herceg Bosna’ iz javnih poduzeća ili pak konkretnim reformama”.

Novinari su ga pitali i o neodzivu bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na božićni prijam.

– Svatko je došao tamo gdje treba biti. Zašto netko nije došao na božićni prijam, njegova je stvar. Naravno da sam to prokomentirao s njim osobno, ali to nije za javnost. Čuo sam da tamo nije bilo ni veleposlanika i razne priče… Tamo je bila svaka politička stranka zastupljena, čak i predstavnik SDA – objasnio je.

 

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu