Naslovnica POLITIKA Vlada prodaje automobile koje su koristili ministarstva i službe

Vlada prodaje automobile koje su koristili ministarstva i službe

Podijeli objavu

Vlada Federacije BiH nastavlja s praksom odobravanja prodaje motornih vozila koja su koristila entitetska ministarstva i službe, piše Večernji list BiH. 

Tako je pred kraj godine Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine odobrena prodaja pet putničkih motornih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost automobila

Kao i ranije, prodaja i ovih automobila realizirat će se preko javnog nadmetanja, odnosno dražbe, uz obveznu objavu u jednim dnevnim novinama. Sva sredstva dobivena prodajom vozila trebala bi ići u federalni proračun, a nakon izvršene prodaje, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH će izvršiti isknjižbu putničkih motornih vozila iz glavne knjige riznice.

No, ako je suditi po karakteristikama vozila planiranih za prodaju, Federacija ne može očekivati neku posebnu zaradu. Među pet vozila najmlađi je renault scenic iz 2004. godine. Godinu stariji automobil koji ide na dražbu je škoda octavia, dok su dvije opel frontere upravo postale punoljetne jer su proizvedene 2000. godine. Vjerojatno će najnižu vrijednost ipak dosegnuti opel vectra koja s 22 godine starosti neće biti posebno traženo vozilo.

Dvaput godišnje

Vlada Federacije je i do sada s manje ili više uspjeha prodavala vozila koja više nisu trebala entitetskim institucijama. Jedna od većih dražbi održana je u svibnju prošle godine kada je ponuđeno 46 vozila, od kojih neka nisu bila ni u voznom stanju.

Dražbe se u pravilu održavaju dvaput godišnje, a sva vozila koja ne budu prodana, idu na iduću dražbu. Tek nakon trećeg neuspjelog pokušaja prodaje na dražbi može se pristupiti izravnoj prodaji. Ipak, treba imati u vidu da su ovako ostvareni prihodi vrlo skromni i da se prodajom starih vozila može samo u malom dijelu kompenzirati nabava novih automobila zbog kojih su federalne vlasti često na meti kritike.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu