Naslovnica CRKVA Sudjeluj i ti u Božićnoj akciji “Nosim tvoje ime u svetoj noći...

Sudjeluj i ti u Božićnoj akciji “Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem”

Podijeli objavu

“Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem” geslo je Božićne akcije koju i ove godine  (devetu godinu za redom) provode njemački benediktinci u opatiji Dormitio na brdu Sion u Jeruzalemu u Svetoj Zemlji.

Putem portala  www.dormitio.net, e-maila weihnachtsaktion@dormitio.net najkasnije do utorka, 19. prosinca 2017., možete prijaviti svoje ime i prezime te će ono na Badnjak u Božićnoj noći biti položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu.

Prijava i sudjelovanje je besplatno i bez ikakvih obveza, no tko želi može uplatiti dobrovoljni prilog za ovu opatiju i socijalne projekte u Svetoj zemlji. 2012. godine bilo je prijavljeno 20.789 imena iz različitih zemalja svijeta, a prikupljeno je preko 80 tisuća eura milodara.

Lista s imenima bila je dugačka skoro 50 metara i teška oko pet kilograma. 2013. godine bilo je prijavljeno 36.765 imena, a prikupljeno je bilo 34. 850, 40 eura za tamošnji franjevački obiteljski centar. 2014. godine bilo je čak prijavljeno 50.221 osoba, a prikupljeno je oko 88 tisuća eura milodara. 2015. godine prijavilo se je bilo preko 65 tisuća osoba, točnije 65.177 osoba, a prikupljeno je bilo 108.988,36 eura za  tamošnji franjevački obiteljski centar (Franciscan Family Center) i za „Life Gate“.

Prošle 2016. godine bilo je prijavljeno 63.599 imena. Razlog tako velikog odaziva i sudjelovanja prošle godine je ta što su i hrvatski katolički mediji podržali ovu Božićnu akciju tako što su o ovome objavili i obavijestili svoje čitatelje na svojim web portalima.

Prema dostupnim informacijama bilo je dosta i hrvatskih imena i prezimena kako iz Hrvatske, BiH, tako i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, …), što znači da su i hrvatski iseljenici sudjelovali u ovoj akciji. Njemački benediktinci i još stotinu vjernika, nakon Božićne polnoćke i noćnog molitvenog bdijenja (vigilije) pješice  će se i ove godine u Božićnoj noći uputiti kao nekoć pastiri u Betlehem, gdje će na mjestu Isusova rođenja položiti listu s imenima i pomoliti se za sve njih.

Nakon toga molit će jutarnju molitvu (Laudes) na mjestu Isusova rođenja. Iz Jeruzalema krenut će u 2 sata, a u 10-ak kilometara udaljeni Betlehem stići će oko 4.30 sata ujutro.  Lista je kažu ovi njemački benediktinci iz godine u godinu sve duža, a i teža za nositi. Više informacija na portalu opatije www.dormitio.net ili na facebooku pod nazivom „Dormition Abbey Jerusalem“. Sljedeće 2018. godine biti će tiskan prigodan letak i plakati Božićne akcije po prvi put i na hrvatskom jeziku.

Autor: Francisko Pavljuk

Fotografije: Dormitio.net/Benediktinska opatija Dormitio (Jeruzalem)

 

Podijeli objavu