Naslovnica POLITIKA Plenković stigao u Mostar

Plenković stigao u Mostar

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i HNS Dragan Čović večeras su sa izaslanstvima zapalili svijeće i položili cvijeće na spomen obilježju braniteljima palim u Domovinskom ratu ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Hrvatski premijer Plenković s izaslanstvom je večeras stigao u Mostar u dvodnevni radni posjet kako bi razgovarao s predstavnicima hrvatskog naroda o novonastaloj situaciju koja je rezultat Haške presude čelnicima Herceg-Bosne i generalu Slobodanu Praljku koji je počinio samoubojstvo u sudnici i ostalim čelnicima Herceg-Bosne.

„Došli smo da obavimo razgovor s rukovodstvom Hrvata u BiH i sutra s HNS-om. Da razmotrimo okolnosti nakon presude Haškog suda i da vidimo na koji način Hrvatska može pomoći BiH, u pogledu suradnje između dvije države, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH i  zaštiti njihovih prava“, kazao je Plenković .

Napominjući kako je iduću godinu izborna godina istaknuo je da Hrvatska stoji uz BiH .

„Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje dugoročno budu ravnopravan narod. Da se poštuje jednakopravnost između tri naroda“, kazao je Plenković.

Na tome planu su kako ističe  bilateralne aktivnosti i na međunarodnom planu.

„Došao sam vidjeti kakvo je raspoloženje među braniteljskim udruženjima i političkim predstavnicima  nakon presude Haškog tribunala“, podsjetio je Plenković.

Čović je zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske što je izdvojio vrijeme da bude danas i sutra u Mostaru kako bi se razgovaralo o presudi haškog tribunala i brojnim drugim pitanjima.

Tijekom sutrašnjeg dana Plenković će se sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, a kako je najavljeno sastanak će se održati s početkom u 9 sati  u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Sutra će Plenković imati sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora koji je najavljen za 9 sati u Domu HDZ-a BiH.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bh. Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Autor: D.G./Pogled.ba

Podijeli objavu