Naslovnica POLITIKA Veleposlanica RH posjetila haške pritvorenike: “Prolaze teške trenutke”

Veleposlanica RH posjetila haške pritvorenike: “Prolaze teške trenutke”

Podijeli objavu

Prema službenim informacijama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju za sve elemente jučerašnjeg događaja, po protokolu suda, nadležnost preuzimaju nizozemske službe, izjavila je za HRT hrvatska veleposlanica u Kraljevini Nizozemskoj Andrea Gustović-Ercegovac. Radi se o sigurnosnim, medicinskim, pravosudnim i toksikološkim službama.

Hrvatsko veleposlanstvo je stoga u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske koje objedinjuje većinu tih informacija.

Kazneni sud izvijestio ih je kako je cijeli slučaj preuzelo i nizozemsko tužiteljstvo koje će započeti istragu i s kojim će veleposlanstvo također biti u kontaktu.

U pratnji pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova te pomoćnika hrvatskog ministra pravosuđa, Gustović-Ercegovac je posjetila hrvatske pritvorenike u zatvoru u Scheveningenu.

Mogu reći da prolaze teške trenutke, međutim oni su čvrsti, kaže ona i dodaje kako je veleposlanstvo RH u stalnom kontaktu s njima te da im stoji na raspolaganju.

Danas će biti izvršena obdukcija nad Slobodanom Praljkom od strane nizozemskih vlasti. Odvjetnik Željko Olujić za Temu dana naglasio je kako Hrvatska mora kategorički tražiti da njezini liječnici budu nazočni.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu