Naslovnica GOSPODARSTVO Taxijem iz Mostara voze se do Splita, Trsta, Ljubljane, Graza…

Taxijem iz Mostara voze se do Splita, Trsta, Ljubljane, Graza…

Podijeli objavu

Gotovo da nema osobe u Mostaru kojoj nisu poznati brojevi 1506, 1503…, ali i drugih brojeva taksi-službi čije usluge Mostarcima, studentima iz BiH i Hrvatske, kao i domaćim i stranim turistima, stoje na raspolaganju za vožnju od 0 do 24 sata.

Bilo da nemaju strpljenja za putovanja autobusom, vremena ili jednostavno žele putovati sami, veliki broj bh. građana, ali i turista sve češće traži taksi-vožnje na dalje relacije.

Gdje sve voze?

Na koje sve lokacije stignu, razgovarali smo s nekoliko taksista, a jedan od njih nam je ispričao kako je vozio i do dalekog Trsta.

– Zvali su me iz centrale i poslali na lokaciju ispred trgovačkog centra Mepas Mall. Došao sam tamo i ne sluteći što će gospođa koja je sjela u vozilo izgovoriti, očekujući neku kratku vožnju gradom kakve su sve do tada bile. Pozdravio sam je pri ulasku i rekao: “Izvolite”, a ona je veselo rekla: “Idemo do Trsta”. Misleći da sam pogrešno čuo, pitao sam je ponovno gdje idemo, a ona je ponovila da idemo do Trsta. Isprva sam mislio da se radi o šali, ali smo na kraju uistinu išli do Trsta, priča nam jedan od taksista Hallo Taxija u Mostaru, dodavši da je vožnja stajala oko 650 KM, uz dodatne troškove puta koje plaća klijent. Kako bismo doznali koliko često imaju vožnje na duge relacije i na koje sve lokacije, razgovarali smo i s vlasnikom ove taksi-službe. – Iako su duge relacije taksi-vozilima prije bile rijetke, danas su postale uobičajene, rekao bih svakodnevne. Naši taksisti svaki dan imaju vožnje izvan Mostara. Najčešće voze do zračnih luka: Sarajevo – koja stoji oko 120 KM, Split – oko 150 KM, Dubrovnik – oko 140 KM, Tuzlu – koja stoji oko 260 KM…, a nije rijetko da idu i izvan BiH. Nedavno smo imali mušteriju koju smo vozili u Novi Sad, a vožnja je stajala oko 410 KM. Nedugo nakon toga imali smo vožnju i do Beograda koja je stajala oko 480 KM, Zagreba – oko 500 KM, ali i Trsta, kaže nam u razgovoru vlasnik Hallo Taxija, dodavši da za duže relacije uglavnom imaju druga vozila, koja su uvijek spremna. I iz druge, Moj Taxi službe su nam rekli kako su vožnje na duže relacije sve češće.

– Naši taksisti također, kao i drugi, voze do Sarajeva, Splita, Dubrovnika, Zagreba, Ljubljane, koja stoji oko 600 KM, Graca – oko 460 KM, uz dodatne troškove puta…, a najduža vožnja koju smo imali bila je u Janjinu, grad u Grčkoj, kazao je za Večernji list Mario Drmač, menadžer službe Moj Taxi, istaknuvši da taksisti voze u domaće, ali i svjetske metropole. Iz obje taksi-službe su nam kazali kako troškove puta, kao što je cestarina, plaća mušterija, a cijena po kilometru je jedna marka. Dodali su i da se cijene mogu dogovoriti s klijentom, a budu snižene za 15 do 20 posto.

Ugodnije putovati

Da je ugodnije putovati automobilom ispričala nam je i pedesetsedmogodišnja Mostarka, koja često taksi vozilom odlazi u posjet djeci u Sarajevo. – Inače imam dvoje djece, ali u Mostaru živim sama. Djeca već dugo žive i rade u Sarajevu, tako da često vikendom idem u Sarajevo, isključivo taksijem. Budući da sam stalni klijent, u jednoj od mostarskih prijevozničkih tvrtki uvijek mi daju popust. Iako je razlika u cijeni nešto veća nego kada se vozite autobusom, svakako je ugodnije putovati automobilom, a i uz razgovor s taksistima vožnja bude zabavnija i kraća, prepričava nam u razgovoru ova Mostarka. Da je usluga mostarskih taksija i taksista na razini, potvrdila nam je i Širokobriježanka Mija, koja sve češće koristi taksi-usluge.

– Često koristim taksi-usluge, i po nekoliko puta u tjednu vozim se od Mostara do Širokog Brijega. Što se tiče cijene, kaže da je “podnošljiva”, a vožnja stoji oko 25 KM.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu