Naslovnica POLITIKA Hrvatski sabor: Na ovome neće ostati, osporit ćemo presudu!

Hrvatski sabor: Na ovome neće ostati, osporit ćemo presudu!

Podijeli objavu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je nakon jednosatne sjednice Predsjedništva Sabora da će na početku sutrašnje sjednice pročitati zajedničku izjavu svih stranaka u vezi s haškom presudom.

Sjednica bi trebala početi minutom šutnje za generala Praljka. “Dominantno je stajalište, gotovo jedinstveno, da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da je svi zajedno odbacujemo”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

“Tijekom sjednice do nas je došla vijest da je, nažalost, general Praljak umro i u ime svih nas bih izrazio sućut njegovoj obitelji. To je šokantan kraj rada Haškog suda, vrlo gorka simbolika kada je u pitanju i ova presuda”, kazao je predsjednik Gordan Jandroković. Objasnio je da su svi suglasni sa stajalištem koje će se sutra iznijeti u izjavi Sabora, dodavši da su se svi koji su sudjelovali u raspravi suglasili da je presuda nepravedna, da nije utemeljena na povijesnim činjenicama i da je treba odbaciti. “Ne mogu govoriti o tome ima li nekih drugih mišljenja u sabornici, moguće je da ih i ima, ali na Predsjedništvu smo svi bili složni, a bili su na sjednici svi klubovi, koliko znam”, napomenuo je Jandroković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je na sjednici Predsjedništva da će napraviti temeljitu analizu nakon što u pisanoj formi dobije presudu i nakon toga poduzeti potrebne pravne, političke i diplomatske radnje. Dogovoreno je da Sabor uskoro organizira tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH. “Nakon što vidimo i pisanu presudu, vjerojatno ćemo, nadam se stopostotnim dogovorom i suglasjem, donijeti deklaraciju Hrvatskog sabora koja će prokomentirati to stajališe Haškog suda”, najavio je Jandroković. Dodao je kako se u raspravi spominjao institut revizije te dodao da će oni koji se time bave poduzeti sve moguće pravne korake da bi osporili ovu presudu. “Potrebno je djelovati politički i diplomatski i siguran sam da će to biti i učinjeno”, poručio je šef Sabora.

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu