Naslovnica POLITIKA Cirkus na Sarajevski način: Agencija za privatizaciju FBiH prodaje nekretnine u Gradcu...

Cirkus na Sarajevski način: Agencija za privatizaciju FBiH prodaje nekretnine u Gradcu iako nije vlasnik istih

Podijeli objavu

Agencija za privatizaciju Federacije BiH ne odustaje od prodaje odmarališta “Valter Perić” i hotela “Đuro Salaj” u mjestu Gradac na Makarskom primorju, koji su već nekoliko puta pokušali prodati.

No, problem je što žele prodati nekretnine nad kojima postoji zabrana raspolaganja. BiH s Hrvatskom nije sklopila ugovor koji bi riješio problem raspolaganja ovakvim nekretninama.

“Neshvatljiva je neozbiljnost i samovolja države u ovom slučaju – kad nevlasnik oglašava prodaju nekretnine. Nijedan potencijalni kupac neće se moći uknjižiti kao vlasnik niti će ući u posjed takve nekretnine”, komentirao je u Dnevniku HTV-a ministar državne imovine Goran Marić. Podsjetio je kako od 1994. godine postoji zabrana raspolaganja ovakvim nekretninama te da s BiH o imovinsko-pravnim odnosima nije potpisan ugovor kakav je postignut sa Slovenijom i Makedonijom. Naveo je i kako u BiH postoji niz nekretnina, primjerice Borova koji ima 400 poslovnih prostora koji su godinama uzurpirani.

Marić je kazao kako se aktivacijom ovakvih objekata može najviše pridonijeti gospodarskom rastu i zapošljavanju. Ministarstvo je na Vladu uputilo novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. “Zakon predviđa da se ovakve nekretnine mogu dati u zakup na 30 godina, dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi i to neće utjecati na buduće vlasnike”, rekao je. Ministar je kazao kako punjenje državne blagajne prihodima od privatizacije ide planirano, ali i dodao kako se Ministarstvo ne bavi rasprodajom. Najavio je kako se očekuje više od pola milijade kuna prihoda od prodaje 4 hotelska trgovačka društva za koja je objavljen poziv, a na koji se javilo 88 ozbiljnih ponuđača. Govoreći o primjerima uzurpacije državne imovine u Hrvatskoj, poput otoka Smokvice – Marić je kazao kako je utvrđeno da se bespravno državnom imovinom služi 3367 korisnika. Nezakonito se koristi 1185 stanova, 211 poslovnih prostora, 1971 garaža, dok se za zemljišta stanje još utvrđuje. Među njima ima i zvučnih imena, dodao je Marić.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH opet je oglasila prodaju hotela “Đuro Salaj” u mjestu Gradac na Makarskom primorju. U Sarajevu očekuju da će od prodaje dobiti više od 4 milijuna eura. Osim ovog hotela – na samo desetak metara od mora, za koji traži 3 i pol milijuna eura, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH. još pola milijuna eura traži za odmaralište “Valter Perić” u Gradcu. U zemljišnim se knjigama ono vodi kao “općenarodna imovina” te postoji zabilježba zabrane raspolaganja i opterećenja. Ne dovode li u oba slučaja moguće kupce u zabludu – iz Agencije sa sjedištem u Sarajevu – nisu nam odgovorili. Prijave primaju do sredine prosinca.

Hotel Đuro Salaj 25 godina stoji derutan i predstavlja opasnost za sve stanovnike i turiste. Tako načelnik općine Gradac Matko Burić govori o nekadašnjem biseru gornjomakarskog primorja. Hotel na četiri kata s pripadajućim zemljištem prostire se na 6.300 četvornih metara. U zemljišnim se knjigama vodi kao društveno vlasništvo, a pravo na korištenje polaže Složena organizacija udruženog rada “Titovi rudnici uglja” u Tuzli. Ovakve nekretnine su u Gradcu najveća kočnica razvoja. “Takvih, na žalost, još ima 18 odmarališta ili objekata diljem općine. Mi smo apsolutni rekorder u Hrvatskoj po derutnim objektima. Oni kad bi se valorizirali, što se nadamo, u hotele visoke kategorije – em što bi doprinijeli razvoju mjesta kroz turistički smisao, em što bi zaposlili ljude i općina bi gospodarski i turistički napredovala”, kaže Burić. Rješenje problema o kojem se razgovori vode u Ministarstvu državne imovine – očekuju i mještani.

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu