Naslovnica POLITIKA Ovaj čovjek je 1991. godine Mladića gađao zoljom, ali se krvnik izvukao

Ovaj čovjek je 1991. godine Mladića gađao zoljom, ali se krvnik izvukao

Podijeli objavu

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, u razgovoru za Novi list ispričao je svoj bliski susret s osuđenim ratnim zločincem Ratko Mladićem.

Mjesto radnje je bilo na putu između Knina i Hrvaca gdje je Mladić odlazio na pregovore s hrvatskom stranom. Kotromanović je čak i zapucao na Mladića, ali na kraju nije sve ispalo kao što je planirao.

– On je bio zapovjednik Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio zapovjednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. Iako je završio vojnu školu JNA o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvano struku doveli do višekratnih poraza. No, što se tiče samog Mladića, imali smo dosta bliski susret 1991., dok sam bio u specijalnim postrojbama. On je putovao prema Hrvacama kod Sinja na pregovore s Ivom Čovićem, a mi smo bili tad već nekoliko dana u neprijateljskoj pozadini.

Napravili smo jednu akciju na borbena vozila koja su nailazila iz smjera Vrlike, a u jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tad smo po prvi put koristili u akciji zolje i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. No, udaljenost vozila je bila samo 4-5 metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinjak metara dalje. Kad je Mladić nakon toga došao u Hrvace, pričao mi je Čović, prijetio im je, vikao i gotovo ih zarobio. No, mi stvarno nismo tad znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadaće kao specijalne postrojbe – ispričao je Kotromanović.

IZVORNovi List
Podijeli objavu