Naslovnica Nekategorizirano Kilogram košta i do 25 KM: Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom...

Kilogram košta i do 25 KM: Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija

Podijeli objavu

Za dobre čvarke potrebno je puno svježe slanine i neprestanog miješanja. Mogu biti tamniji ili svjetliji, veći ili manji. Slavonski su masniji, a baranjski hrskaviji.

”Razlika je u tome što netko reže deblje, netko reže tanje. Mi volimo kad je hrskavo i da nije masno”, rekao je Ferenc Dobsai, čvarak majstor.

Na ”Čvarak festu” u baranjskom Karancu, čvarke su topili majstori iz Baranje, Vinkovaca, Osijeka.

”’Čvarak fest’ je jedna od jačih naših manifestacija koja u ovom razdoblju pred Advent nudi sve ono čime se Baranja diči – odlična hrana, dobra vina”, kazao je Matej Perkušić iz TZ Baranja, prenosi Dnevnik.hr.

Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija.

”Cijena je od lanjske godine tu negdje, 80 do 100 kuna je kilogram. Stvar je u tome što nemamo masne jedinice, nema debelih svinja i onda je svježa slanina jako skupa”, rekao je Vladimir Flatscher iz baranjske zadruge Donji Grad Osijek.

”Ljudi kažu – sto kuna je kila čvaraka?! To je skupo! Kila mesa je toliko i toliko. Da, kila mesa je nešto drugo, ovo za kilu čvaraka trebate deset kila masnoće da bi bilo ovako kako mi sad radimo”, objasnio je Vladimir Škrobo, čvarak majstor.

Potražnja je veća od ponude i, bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda. ”Mi smo zadnji put bili prvi u Chicagu i vrlo smo traženi. Vjerujte, da imamo, pa još jedno desetak kazana, sve bi prodali”, rekao je Robi Ević, čvarak majstor.

U samo jednom danu otopljeno je 500 kilograma svježe slanine. A gdje ima čvaraka, bit će i svinjske masti.

IZVORDnevnik.hr
Podijeli objavu