Naslovnica DRUŠTVO Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića dobila vrlo vrijednu donaciju

Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića dobila vrlo vrijednu donaciju

Podijeli objavu

U sklopu obilježavanja Dana Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk i 40. obljetnice njezina osnutka, danas je u prostorijama te srednjoškolske ustanove održana prigodna svečanost primopredaje vrijedne donacije švicarske Vlade.

Prema riječima ravnateljice škole Adele Škutor, riječ je  o modernoj opremi (kuhinji) za kabinet kuhara i konobara, odnosno za izvođenje praktične nastave kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja.  U nazočnosti učenika, profesora te brojnih gostiju i uzvanika iz općine, županije i BiH, tom prigodom ravnateljica Škutor, uz ostalo, je kazala:

– Naša je škola sudjelovala u projektu „Prilika plus“ čiji je cilj unapređenje strukovnog obrazovanja. Taj projekt fokusiran je na poboljšanje znanja učenika u srednjim strukovnim školama kroz praktičnu nastavu i suradnju s privatnim poduzetnicima koji su stekli praktična iskustva.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su. Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i športa HNŽ, „Prilika plus“BiH, Gospodarska komora grada Mostara, općina Čitluk i naši partneri – rekla je ravnateljica i svima zahvalila na nesebičnosti.

U svom obraćanju nazočnima prilikom primopredaje donacije školi Halko Basarić, predstavnik projekta „Prilika plus“ iz Sarajeva, inače koordinator za privatni sektor, kazao je :

– Projekt „Prilika plus“ je projekt Švicarske razvojne agencije u BiH, koji ima za cilj unaprijediti stanje u srednjem strukovnom obrazovanju. Projekt je proveo istraživanje prije dvije godine na području Hercegovine i ustanovio da postoji velika potreba za stručnom radnom snagom iz sektora ugostiteljstva i turizma. U tom smislu našli smo naše lokalne partnere iz ove  škole u Čitluku, Gospodarskoj komori Grada Mostara i Ministarstvom obrazovanja HNŽ, lokalnim firmama iz Čitluka  s kojima smo započeli aktivno  na unapređivanju stanja strukovnog obrazovanja u Čitluku, Mostaru i Konjicu.

U tom smislu izmijenjeni su nastavni planovi i programi u Srednjoj školi u Čitluku za zanimanje kuhar i konobar, sredstvima švicarske Razvojne agencije u BiH nabavljena je ova moderna kuhinja  vrijedna 37.000 KM koju svečano predajemo.

Također je osnovano tzv. Strukovno vijeće općine Čitluk kao platforma za koordinaciju firmi, lokalne uprave i škole, a idući korak će biti obuka profesora u Srednjoj školi Čitluk. Nadam se da ćemo s resornim ministarstvom dogovoriti i izmjenu zakona kako bi sve ove dobre stvari uvrstili u zakonski okvir – rekao je H. Basarić.

Kažimo i to da se u ime županijskog ministra obrazovanja, kulture i športa prigodnim riječima nazočnima obratio njegov savjetnik Elvir Heljić, koji je kazao kako je cilj ministarstva što bolje opremanje škola kako bi se u konačnici osposobljavala što bolja i kvalitetnija radna snaga.

Na kraju je upriličen prigodni domjenak s vrsnim specijalitetima koje su pripremili budući kuhari i konobari te škole.

Posted by Događajnica on Donnerstag, 23. November 2017

IZVORMile PAVLOVIĆ
Podijeli objavu