Naslovnica GOSPODARSTVO Vlada RH ukida naplatu tunelarine u tunelu Sveti Ilija: Od 1. siječnja...

Vlada RH ukida naplatu tunelarine u tunelu Sveti Ilija: Od 1. siječnja besplatno kroz Biokovo

Podijeli objavu

Na današnjoj konferenciji za novinare  župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban govorio je o problemu naplate tunelarine za tunel Sveti Ilija kroz Biokovo.

Naime, građani koji koriste tunel za osobne automobile plaćaju tunelarinu od 20 kuna, dok se taj iznos za poduzetnike penje i do 40 kuna, što predstavlja poseban problem mještanima koji nekad kroz tunel prolaze i do nekoliko puta dnevno, piše portal Dalmacija Danas.

Čim je tunel otvoren, sredinom 2013. godine, stanovnici Imotske krajine, Makarskog primorja i Zagvozda su se pobunili te tražili da lokalno stanovništvo bude oslobođeno plaćanja visoke tunelarine. Prema riječima župana, od 1. siječnja 2018. će im ta želja biti ispunjena.

– Prekjučer popodne me obradovala poruka ministra Butkovića da se od 1. siječnja ukida tunelarina za tunel sveti Ilija. To je isto jedna od mjera s kojom idemo za Imotsku krajinu, Zagvozd i Vrgoračko područje, kao i za Makarsku i Makarsko primorje, čiji stanovnici često koriste autocestu. Ja to gledam kao demografsku mjeru, jer moram reći da sam se u Imotskom često susreo s mladim ljudima koji sezonski rade u makarskom primorju, nekad i dvokratno. I sad zamislite da jedna mlada obitelj četiri puta dnevno ide na posao i s posla, koliki je to izdatak, a da ne govorim za poduzetnike, male OPG-ovce koji idu prema Makarskom primorju da bi nešto zaradili. – kazao je župan Boban.

Naplatne kućice sa sjeverne strane Biokova od 1. siječnja odlaze u povijest

Naglasio je i kako je ovo jedini slučaj u Hrvatskoj gdje građani plaćaju prilaz autocesti, a za dionicu koja i ne bi trebala spadati pod nadležnost Hrvatskih autocesta.

– Ta dionica, uključujući tunel ionako pripada Hrvatskim cestama. Odlukom ministra će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade biti prebačen u njihovu nadležnost i samim time se tunelarina više neće naplaćivati – najavio je Boban.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu