Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ispunjeno predizborno obećanje: U potpunosti dovršeni radovi na objektu mrtvačnice u groblju...

  Ispunjeno predizborno obećanje: U potpunosti dovršeni radovi na objektu mrtvačnice u groblju Pododaci u Gornjem Velikom Ograđeniku

  Podijeli objavu

  Izgradnja mrtvačnice u našim grobljima posebno se intenzivirala u posljednjim desetljećima, pa je danas malo župa koje nemaju barem jednu mrtvačnicu.

  Ipak, izgradnja dvije mrtvačnice u našem Brotnju privukla je posebnu pozornost. Radi se, naime, o izgradnji mrtvačnice na čitlučkom groblju Podadvor i mrtvačnice u Gornjem Velikom Ograđeniku, na groblju Pododacima. O čemu je riječ?

  Mrtvačnica na groblju Podavor ima i svoju političku povijest jer je njezina izgradnja bila dva puta predmetom predizbornih obećanja na izborima za načelnika čitlučke općine, dok konačno ta izgradnja nije realizirana. Puno puta su traženi i nalaženi razni izgovori za mogućnost njezine izgradnje sve dok konačno 2011. Godine nakon nekoliko godina prekida radovi nisu konačno krenuli. U financiranje njezine izgradnje djelomično je pomogla i čitlučka vlast, čime se pohvalio i sadašnji načelnik Marin Radišić na predizbornom intervjuu 2016. godine. Tada su ljudi odahnuli jer pokojnika do ukopa nisu više trebali čuvati u obiteljskoj kući ili stanu.

  Priča o drugoj mrtvačnici vezana je, također, za predizborno obećanje nezavisnog kandidata Jure Džide koji je tom prigodom svome rodnom selu obećao izgradnju mrtvačnice u groblju gdje su mu pokopani i roditelji. Na ispunjenje njegova obećanja nije trebalo dugo čekati jer je početkom ožujka 2017. Godine započela izgradnja mrtvačnice u groblju Pododaci u G.V. Ograđeniku. Uz to je počela i sanacija i dogradnja postojećega objekta kapelice u sklopu kojega je izgrađena mrtvačnica sa svim pratećim potrebnim sadržajima.

  Posted by Brotnjo.info on Freitag, 17. November 2017

  Za razliku od mrtvačnice na groblju Podadvor, ova je mrtvačnica s uređenim okolišem i obnovljenom kapelicom završena u rekordnome roku od tri mjeseca od početka radova na njoj. Projekt su radili inženjeri arhitekture Jure, Marko i Hrvoje Džida, dok su radove izvodili djelatnici njihove tvrtke „Dom 90“ d.o.o. Čitluk. Investitori su u cijelosti bili Jure Juko i Milenko Mišo Džida.

  Građevinu mrtvačnice čine prostoru u funkciji pogreba (dvorana za ispraćaj i odarnica) te prostorije za zbrinjavanje pokojnika (dopremanje, čuvanje, prostorije za osoblje i pomoćne prostorije. Investicija se kreže u vrijednosti višoj od 220.000 KM, a ukupna korisna površina je 150 kvadrata.

  -Obećanje koja sam, žiteljima mojega mjesta rodnoga mjesta, dao kao nezavisni vijećnik s proteklih općinskih izbora za Općinsko vijeće prije nešto više od godinu dana u potpunosti je realizirano u roku od tri mjeseca od početka radova. Sami se možete uvjeriti kako je objekt mrtvačnice u potpunosti dovršen: od dvorane, odarnice, prostora za dopremu i čuvanje pokojnika, komore, prije pogreba sve do mokroga čvora, a kompletan unutarnji prostor je klimatiziran. Sa zadovoljstvom mogu reći kako sam presretan što smo u tako kratkom roku dovršili ovaj vrijedni projekt čiju su izgradnju pozdravili svi žitelji u mome rodnom mjestu i to mi je veliki poticaj za sve što činim za svoj rodni kraj, ali obećavam kako na ovome nećemo stati – oduševljeno nam je kazao vlasnik tvrtke „Dom 90“ d.o.o. Čitluk i nezavisni vijećnik u Općinskome vijeću Čitluk Jure Džida.

  Na kraju je Džida kazao kako će, ispunjavajući i ostala svoja predizborna obećanja, i dalje kako nezavisni vijećnik raditi u interesu svih Brotnjo zastupajući njihove interese i boreći se za bolje sutra svih žitelja čitlućke općine.

  Vezani članak:

  FOTO: U Odacima uskoro suvremena mrtvačnica sa svim potrebnim sadržajima

  IZVORSponzorirani članak
  Podijeli objavu