Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Novi pretraživač Firefox Quantum čini Chrome zastarjelim

  Novi pretraživač Firefox Quantum čini Chrome zastarjelim

  Podijeli objavu

  Firefox je objavio svoj najnoviji preglednik Firefox Quantum. Predstavnici Mozille tvrde da je dvaput brži od predhodne verzije Firefoxa od prije šest mjeseci.

  Novi Firefox Quantum ima uglađeno korisničko sučelje s mogućnošću prilagodbe alatne trake. Također premašuje performanse preglednika Google Chrome u usporednom testiranju brzine preglednika. Izgleda moderno i kao da nema nikakve veze sa starim Firefoxom na koji ste do sada navikli. U usporedbi sa Chromeom, Googlov preglednik sada djeluje nekako staro, istrošeno, piše PCchip.hr

  Novi Quantum također donosi tkzv. Pocket značajku, izravno na alatnoj traci, koja služi za  spremanje sadržaja za kasnije. Možete pregledavati članke, videozapise i stranice na bilo kojem uređaju, i kasnije kada to želite. Tu je i Night Mode, kao i mnoge druge značajke, koje su dostupne kao besplatni dodaci.

  Najveća prednost novog Quantuma u usporedbi s Chromeom je manja potrošnja RAM memorije, ono što je Google tijekom posljednjih godina često kritizirao kod Firefoxa. Kada otvorite više kartica u Quantum pregledniku, oni zauzimaju osjetno manje memorije od otvaranja više kartica u Chromeu. Na mom laptopu s Intel Core i5, Quantum pokreće šest procesa za 20 otvorenih kartica, a Google Chrome pokreće 21 proces za 14 kartica.

  Igra s jezgrama

  Brzina kojom pregledavate web ovisi o tri glavna faktora – brzinom internet veze, brzinom računala i brzinom web preglednika. Mozilla vam ne može dovesti gigabitnu optiku na vrata, a još manje kupiti novo računalo, ali može osigurati da Firefox iskorištava svaku moguću prednost vaše postojeće internet veze i računala koje imate.

  Da bi to ostvarili, Firefox Quantum je prvi web preglednik koji aktivno iskorištava moć višejezgrenog procesora vašeg računala u web pregledniku. Većina preglednika, poput Chromea, nije kodirana s pozornošću na višejezgrene čipove. S obzirom na brzinu današnjih višejezgrenih procesora, to i nije velika prepreka, ali prepreka jest. Neiskorištena snaga koja se do sada nije upotrebljavala u web preglednicima.

  Firefox Quantum je napravljen tako, da iskoristi te dodatne jezgre, stavljajući ih u funkciju. Ova pametna raspodjela resursa znači da je Firefox Quantum, tehnički najbrži preglednik na tržištu, u ovom trenutku. Na primjer, na Kraken 1.1 JavaScript testu, Chrome 62 završio je test u 1129 milisekundama, a Firefox Quantum 57 završio je isti test u 934 milisekundama.

  Pobjediti Chromea na testovima brzine izvrsna je činjenica za oglašavanje, ali nekoliko milisekundi kraćeg vremena, potrebno za učitavanje neke web stranice i nije toliko važno, a Mozilla to zna. Sada igraju na dugoročno, gradeći preglednik koji je već danas izvrstan, ali i dobra podloga za buduće verzije Firefoxa u skladu s brzinom budućeg hardvera.

  Umjesto da izbaci preglednik koji bolje funkcionira isključivanjem nekih drugih procesa sustava, Firefox Quantum radi brže pomoću resursa koje druge aplikacije trenutno ne koriste. Zbog kvantitativne raspodjele resursa, Quantum koristi i manje RAM-a od konkurencije. Ova inovacija, u kombinaciji sa raširenim tržištem višejezgrenih procesora, znači da Firefox Quantum nije samo brži danas, nego će moći održavati brzinu i tijekom budućeg vremena, bez potrebe za jakim resursima računala.

  Višeslojni procesori danas su normalna stvari, a uz novu generaciju AMD-ovog Ryzen procesora, oni će postati još dostupniji i samim time i rašireniji, a Mozilla se nada da će to dobro iskoristiti u svoju korist. Jer koja je svrha 16-jezgrenog procesora, ako upotrebljavate samo jednu jezgru za pregledavanje weba?

  IZVORPCchip.hr
  Podijeli objavu