Naslovnica GOSPODARSTVO FOTO: Na jubilarno Martinje stigli posjetitelji iz brojnih zemalja

FOTO: Na jubilarno Martinje stigli posjetitelji iz brojnih zemalja

Podijeli objavu

Mnogi se slažu oko toga da je Martinje, što ga svake godine upriliče Vina Zadro, jedna od najvećih svečanosti u slavu vina uopće.

U prostore vinarije u Domanovićima na 20. jubilarno Martinju ponovo su stigli brojni gosti iz Hercegovine, čitave BiH, susjednih država i drugih europskih zemalja kako bi kušali vina iz široke lepeze Vina Zadro.

Među posjetiteljima su brojni poslovni partneri Vina Zadro i tvrtke MCI, kao i brojni uglednici političkog, kulturnog, gospodarskog i javnog života. Upriličene je degustacija i prezentacija žilavku i blatine „Crnjac&Zadro“, koje su na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards ove godine u Londonu osvojili platinastu medalju.

-Stigao sam iz Dubrovnika kako bih u jedinstvenom ozračju Martinja kušao žilavku i blatinu „Crnjac&Zadro“, koje su osvojile najprestižniju nagradu– rekao je ugostitelj iz Dubrovnika.

Turistički djelatnik iz Makarske kaže kako je velika fešta, što je Vina Zadro tradicionalno svakog 11. studenoga priređuju u slavu svetog Martina, jedinstvena prigoda da na jednom mjestu sretne brojne osobe iz svijeta turizma i ugostiteljstva, ali i prijatelji sa svih strana.

Ponovo se nazdravljalo mladom vinu bukarom uz najveću vinsku bačvu u BiH, u kojoj se nalazi 16.300 litara vina! Vino se točilo, grlo se močilo uz bogat prismok. Na pladnjevima se našlo raznih hercegovačkih kulinarskih delicija, a valjalo je zapjevati, zasvirati. Nastupili su popularni Đani Stipaničev i skupina „Fijaker“. Program je vodio poznati tv-voditelj Branko Uvodić.

Mnogi posjetitelji imali su i prigodu pobliže se upoznati s najsuvremenijom tehnologijom Vina Zadro, koja raspolaže vlastitim vinogradima na 460 duluma površine, a godišnje proizvede oko milijun litara vina. Tvrtka Vinarija Zadro osnovana je 1996. godine na temeljima vinarskog podruma Zemljoradničke zadruge Domanovići, a 2007. godine  stupila je u partnerstvo sa širokobriješkom tvrtkom MCI.

Ivan Zadro i Miljenko Mićo Crnjac, vlasnici Vina Zadro, kažu da bi i za vina ovogodišnje berbe mogla stići koja prestižna nagrada. Svakako se će se dugo pamtiti 20. jubilarno izdanje  Martinja Vina Zadro. Zagorski običaj „krštenja mošta“ na svetog Martina (živio je u 4. stoljeću, a nakon njegove smrti postaje zaštitnikom vinara, vinogradara, ugostitelja i vojnika) proširio se po Hrvatskoj pa stigao i u Hercegovini na najljepši način, priopćeno je.