Naslovnica POLITIKA Vijeće sigurnosti: BiH nije sposobna brinuti se sama za sebe, Inzku i...

Vijeće sigurnosti: BiH nije sposobna brinuti se sama za sebe, Inzku i dalje faraonske ovlasti, a EUFOR ostaje do daljnjeg

Podijeli objavu

Vojna misija EU, EUFOR Althea, ostaje u BiH s punim vojnim izvršnim mandatom jer situacija u regiji i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru, navedeno je u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a.

Mandat EUFOR-a produžen je za 12 mjeseci, a postojala je neizvjesnost hoće li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlastima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u “trening misiju”. Usvojenim tekstom odobrena je puna vojna misija EUFOR-a i NATO nazočnosti.

“Rezolucija ovlašćuje zemlje članice (UN) za poduzimanje svih mjera na zahtjev EUFOR-a ili Glavnog stožera NATO-a i da stanu u odranu EUFOR-a i NATO nazočnosti, te da pomognu u ispunjavanju njihovih misija. Rezolucija priznaje pravo i EUFOR-u i NATO nazočnosti da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se obranili od napada ili od prijetnji napadom”, navedeno je u rezoluciji za koju je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusiju.

U rezoluciji se, dalje, navodi kako se svim zemljama članicama UN-a daju ovlasti da u skladu s Aneksom I-A i II Daytonskog sporazuma osiguraju primjenu sporazuma jednakim tretmanom svih strana, a za koju je odgovorna misija EUFOR-a i NATO prisustva.

Također, jednoglasno je potvrđena ovlast visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnog dijela Daytonskog sporazuma. Domaćim političkim akterima dana je primarna odgovornost za implementaciju Daytonskog sporazuma, ali je i naglašeno kako međunarodna zajednica i veliki donatori ostaju voljni pomoći domaćim vlastima u tome.

Iako je ocijenjeno kako regija i dalje ostaje prijetnja međunarodnom miru, konstatirano je da je u BiH sigurnosni ambijent stabilan, kao i to da su se domaće vlasti pokazale sposobnima za savladavanje sigurnosnih prijetnji.

Osim poziva na rješavanje problema u vezi s izbornim zakonodavstvom, naglašeno je da se bilo kakve ustavne promjene u BiH moraju provesti u skladu s ustavnom procedurom.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu