Naslovnica CRNA KRONIKA Od 1. siječnja skuplje cigarete

Od 1. siječnja skuplje cigarete

Podijeli objavu

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu.

Članovi UO UNO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine.

“Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična trošarina umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada”.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96,80 KM po kilogramu.

“Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2018. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja iduće godine kako bi se obračunala razlika”.

Istaknuto je da su kalkulacije maloprodajne cijene, formirane sukladno ovoj odluci, porezni obveznici dužni dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 30. siječnja 2017. godine.

“Upravni odbor UNO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel-goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća cestarina za 2018. godinu”, priopćeno je.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu