Naslovnica POLITIKA Predsjednik Vlade HNŽ-a boravi u službenom posjetu Australiji

Predsjednik Vlade HNŽ-a boravi u službenom posjetu Australiji

Podijeli objavu

Izaslanstvo Bosne I Hercegovine, čiji je član dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, boravi u posjetu Novom Zelandu i Australiji u cilju poboljšanja suradnje s više aspekata važnih za BIH.

Cilj radnog posjeta izaslanstva BIH je unapređenje političke, gospodarske  i ekonomske suradnje ove dvije zemlje, utemeljenje prijateljstva koje će dati potporu za članstvo Bosne i Hercegovine u međunarodnim asocijacijama, kao što je Svjetska trgovinska organizacija.

Posjet izaslanstva BIH je započeo radnim sastankom s Jacindom Ardern, premijerkom Novog Zelanda, te predsjedateljicom Vrhovnog suda i Administratoricom vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias. Organiziran je i obilazak Pukeahu Ratnog nacionalnog memorijalnog parka, gdje je izaslanstvo položilo vijenac i odalo počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Izaslanstvo je održalo i sastanak s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Novog Zelanda koji predstavljaju najveću hrvatsku organizaciju u Novom Zelandu, a uloga mu je očuvanje identiteta Hrvata, jezika i kulture. Također, organiziran je i posjet obitelj Simunović, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta.

Posjet Izaslanstva BIH Australiji započeo je  polaganjem vijenaca u Ratnom memorijalu Australije i odavanjem počasti žrtvama australske vojske, te nastavio sastankom s generalnim guvernerom Australije, Cosgrove. Razgovarano je o sveukupnim odnosima BiH i Australije, ali i trenutačnoj političkoj situaciji BiH, te njenom napretku na putu euroatlantskih integracija i prijemu BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Na sastanku istaknuto je kako BiH već ima određenu suradnju s NATO-om kroz sudjelovanje u mirovnim misijama diljem svijeta, punopravno članstvo u Savezu bit će dodatni garant stabilnosti i miru ne samo u našoj državi, nego i u regiji. Također, iskazao je očekivanja da će Australija podržati pristupanje Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Generalni guverner g. Cosgrove pružio je potporu naporima koje BiH ulaže kada su u pitanju zahtjev za članstvo u EU i NATO, te istaknuo kako udaljenost Australije i BiH neće biti prepreka za izgradnju još boljih odnosa naših dviju država.

U Sydneyu, izaslanstvo je održalo sastanak s predstavnicima krovne Australsko-bosanskohercegovačke kulturne udruge, koji su ga informirali o svome djelovanju. Kazali su kako svojim radom, posebno djelovanjem Kulturno-umjetničkog društva, nastoje sačuvati od zaborava sve lijepe običaje, kulturu i jezik svoje domovine. Također, su istaknuli kako obilježavanjem svih važnijih datuma žele iskazati ponos na svoje podrijeklo, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu