Naslovnica KULTURA Treće gostovanje Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca u Hercegovini

Treće gostovanje Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca u Hercegovini

Podijeli objavu

U okviru obilježavanja 100-te obljetnice Didakova spašavanja hercegovačke djece od gladi, na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, u subotu 28.listopada 2017.godine, Kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca izvelo je predstavu „Pastorak“.

Treće gostovanje ovog slavonskog  glumačkog ansambla, na poziv HKUD „Didak“ Župe Gradnići, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, primjer je održavanja neprekinute veze Hercegovine i Slavonije, u vrijeme fra Didaka Buntića, kada je Slavonija bila mjesto spasa gladne hercegovačke djece, i u današnje vrijeme.

Dvodnevno druženje Slavonaca i Hercegovaca započelo je u podnevnim satima u subotu, kada su članovi društva srdačno primili glumce u svoje domove. Nakon toga su uživali , zajedno sa ostalom publikom gledajući ih na kazališnim daskama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, ušavši u aktualnu tematiku predstave koja publici otkriva nepromjenjivost ljudskog života i nakon više od jednog stoljeća. Radoznalost i znatiželja onoga što skriva susjedovo dvorište, narušeni odnosi unutar obitelji, neiskrena ljubav koju lako uništi pohlepa za bogatstvom, nepromišljenost i želja za ugodnijim, boljim životom obrisi su predstave koja intrigira, o kojoj se promišlja. Ona je prošlost u sadašnjosti!

Predstava „Pastorak“ autora Josipa Eugena Tomića, u režiji Marka Sabljakovića, i izvedbi okupljenog ansambla od 23 glumca amatera, ostavila je cijelu publiku dirnutom tom problematikom.

Nakon predstave izvođači i članovi HKUD „Didak“ nastavili su svoje večernje druženje.

U nedjelju jutro svi skupa su posjetili svetište Kraljice Mira u Međugorju, gdje ih je s radošću primio međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Na samom kraju dvodnevnog gostovanja, kroz zahvalu na divnom druženju i suradnji, predsjednik Kazališta Marko Sabljaković pozvao je HKUD „Didak“ iz Gradnića da po treći put  sudjeluje na smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima sa svojom novom predstavom „Smak svita“ te samim time nastave ovu divnu vezu između Slavonije i Heregovine , koja je započela davne 1917.kada je fra Didak Buntić za gladnu hercegovačku djecu našao spas u Slavoniji.

IZVORLucija Zubac
Podijeli objavu