Naslovnica POLITIKA Ministar Tolušić: Sreća da poljoprivredna zemljišta i izvori vode nisu bili u...

Ministar Tolušić: Sreća da poljoprivredna zemljišta i izvori vode nisu bili u vlasništvu bjegunca Todorića!

Podijeli objavu

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić najavio je u Dnevniku HTV-a, među ostalim, skorašnje donošenje posebnog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima će OPG-ovi – nakon što su im potpuno podmireni dugovi Agrokora – biti zaštićeni(ji) od ovrha koje su im proteklih godina bile omča oko vrata:

Zakon za prave poljoprivrednike

– Više se neće moći dogoditi da banka nekome tko živi od poljoprivrede uzme temeljne resurse – štalu, stoku i strojeve. Zakon o OPG-ovima je pisan za prave poljoprivrednike, a ne za banke. U Hrvatskoj moramo zadržati one koji se uistinu bave poljoprivredom, jer bez poljoprivrede nema ni razvoja ukupnog gospodarstva. Strašno zvuči, ali je istinito: ovo je u povijesti prvi zakon o OPG-ovima premda su i dosad svi tvrdili da su oni „kralježnica“ naše poljoprivredne proizvodnje.

Novi početak i novi život

Najavio je i nove, iznimno povoljne kreditne linije i porezna rasterećenja za poljoprivredne proizvođače, što bi im, sve zajedno, predstavljalo novi početak i novi život:

– Zakon o OPG-ovima, kao i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i sve što ova Vlada radi, ide u smjeru zadržavanja mladih na selu. U tom cilju razrađujemo i model kreditiranja mladih i malih poljoprivrednika s kamatom od 0,5 do 1 posto uz 90-postotno jamstvo države. S bankama ne bismo smjeli imati problema, a s takvim bismo kreditima mogli krenuti od početka iduće godine, najkasnije na proljeće.

Nema više novca unaprijed

Tolušić je u Dnevniku HTV-a najavio i zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Također, prije nekoliko dana potpisani su ugovori vrijedni 340 milijuna kuna za projekte izgradnje novih farmi, mljekara, pršutana… te podizanje voćnjaka:

– Uspostavili smo nove procedure, sve je na internetu. Ne dijelimo novac po babi i stričevima. Novac će dobiti oni koji imaju najviše bodova i koji prema kriterijima to i zaslužuju. I ono najvažnije: nitko nije unaprijed dobio novac – dobit će ih tek onaj koji podigne farmu, otvori mljekaru, siranu, klaonicu…

Šuplje Todorićeve podvale

Malim dobavljačima i OPG-ovima, dodao je Tolušić, plaćeni su svi dugovi Agrokora, i to zahvaljujući upravo tzv. lex Agrokor, a komentirao je novu podvalu bjegunca Ivice Todorića koji tvrdi da je „Vlada stranim vjerovnicima predala nacionalna bogatstva – izvore vode i poljoprivredne površine“:

– Jedina sreća u ovome jest to što Todorić nije imao vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i izvorima vode. Ti prirodni resursi samo su dani u koncesiju, oni su državno vlasništvo i tako će ostati još tisućama i tisućama godina – bez obzira na rješenje Agrokora. „Fascinira“ me kako Todorić iz topline Londona ili Beograda tipka po računalu, piše blogove, a ostavio je na cjedilu desetke tisuća dobavljača i iza sebe desetke milijardi dugova! Neka dođe u Hrvatsku i neka pred pravosudnim tijelima opovrgne optužbe da je pronevjerio milijarde!