Naslovnica KULTURA Predstavljen roman „Plaču li jeleni?“ fra Ante Marića

Predstavljen roman „Plaču li jeleni?“ fra Ante Marića

Podijeli objavu

Predstavljanjem romana „Plaču li jeleni?“ fra Ante Marića u nedjelju su završeni četrnaesti Didakovi dani.

Predstavljanje je održano nakon večernje svečane mise, a na predstavljanju u staroj gradnićkoj crkvi o romanu su uz autora govorili fra Marinko Šakota, fra Gabrijel Mioč i Dragan Marijanović, dok je odabrane dijelove iz romana čitao Robert Pehar.

Biranim riječima dobrodošlicu nazočnima na početku programa poželio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, nakon čega je fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje i glavni inicijator manifestacije koja oživljava lik i djelo fra Didaka Buntića, kazao kako je iznimno radostan što vidi ukoričen roman fra Ante Marića i brojne posjetitelje koji su došli na predstavljanje.

Ovo djelo je jedan novi doprinos i bit će toga još. Fra Didak je trajna inspiracija kako to ranije fra Nikola lijepo reče. Ja sam oduševljen tim likom i vidim da sve više nas otkriva taj lik. Zašto je on tako zanimljiv i zašto je tako dobar? Jer te pokreće, ne možeš mirovati. Zato je opasno upoznati fra Didaka. Opasno je upoznati fra Didaka jer te zarazi i ne možeš stati. On je nešto što te pokreće – kazao je fra Marinko Šakota.

Priznanje Didak za životno djelo uručeno akademiku Veselku Koromanu

Fra Marinko je također kazao kako je do sada mnogo napisano, i na taj način otrgnuto od zaborava, o fra Didaku, ali i da je još mnogo neotkrivenih detalja o fra Didaku i njegovim pothvatima kojima je već za života fra Didak osvojio srca ljudi u Hercegovini.  Svojim radom srca mnogih osvojio je i akademik Veselko Koroman čija su djela također inspiracija mnogima pa je stoga fra Marinko Šakota akademiku Koromanu na predstavljanju romana „Plaču li jeleni?“ uručio priznanje Didak za životno djelo.

Fra Didak je znak koji treba slijediti. Drago mi je što primam nagradu koja nosi njegovo ime. Hvala vam – kazao je između ostalog akademik Koroman u zahvali za priznanje koje nosi Didakovo ime.

Nakon što je akademiku Koromanu uručeno priznanje za životno djelo osvrt na roman „Plaču li jeleni?“ dao je Dragan Marijanović koji je kazao kako je o fra Didaku u znanstvenom smislu napisano jako puno, ali da je u romanesknom smislu fra Didak zapostavljen, što je velika sramota.

Prema Marijanovićevim riječima o fra Didaku nije bio napisan ni jedan roman sve dok se, u jako kratkom roku, nisu pojavili romani Mire Gavrana i fra Ante Marića.

Dobili smo dva romana kojim bi mogli malo pomaknuti interes autora da o fra Didaku pišu na jedan drugi način. Fra Ante Marić uradio je to sa velikom dozom strepnje jer je to golema odgovornost. Franjevac piše o fra Didaku Buntiću a ne piše „dan tog i tog dogodilo se to i to“ nego ulazi u obdukciju duša – kazao je Marijanović govoreći o romanu koji donosi dojmljivu priču smještenu u vrijeme povijesne selidbe djece iz Hercegovine u Slavoniju pod fra Didakovim vodstvom dočaranu iz perspektive jednog dječaka koji odlazak u Slavoniju ne doživljava kao spas, nego kao propast i izdaju.

Dragan Marijanović je uz Miru Gavrana recenzent roman „Plaču li jeleni?“ koji je izdan u nakladi Naših ognjišta. Glavni i odgovorni urednik „Naših ognjišta“ fra Gabrijel Mioč na predstavljanju je otkrio da je roman fra Ante Marića 224 knjiga u nakladi nakladničke kuće iz Tomislavgrada i da je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv Marija Vasilja Totina za suradnju.

Fra Ante Marić kroz priču o Marku Sodi priča priču „iznutra“ o tome kako su djeca doživljavala put u Slavoniju, a autor drame „U godinama gladi“ za naslovnicu je odabrao fotografiju stećka na kojem je prikaz lova na jelena koju je 25. 7. 1939. snimio fra Bruno Adamčik a upravo je ovaj prikaz jako značajan za radnju cijelog romana kojeg je autor napisao sudjelujući u natječaju za pisanje sinopsisa za dugometražni igrani film „Didak“.

– Čast mije da 14. Didakovi dani završavaju predstavljanjem romana „Plaču li jeleni?“. U prigodi 100. obljetnice spašavanja gladne djece od gladi i akcije kojom je uz druge hercegovačke franjevce rukovodio fra Didak Buntić , HKUD „Didak“ iz Gradnića raspisao je Poziv za sudjelovanje u natječaju za pisanje sinopsisa/priče za dugometražni igrani film „Didak“. Pozvan sam na taj natječaj i u njemu sudjelovao. Plod svega toga ovaj je roman „Plaču li jeleni?“. Zahvaljujući Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, fratrima, a na osobit način fra Marinku Šakoti koji je u novije vrijeme prepoznao osobu i djelo fra Didaka Buntića, sve se ovo dogodilo. Iskreno sam mu osobno zahvalan. On stoji u temelju svih napora i akcija da se fra Didak i djelovanje hercegovačkih franjevaca tih godina gladi otme zaboravu – kazao je fra Ante Marić.

Predstavljanje romana „Plaču li jeleni?“ glazbeno su obogatili mladi glazbenici Maro Bulić i Lara Jurešić, a moderator programa predstavljanja bi je novinar Dragan Soldo.

Posted by Didakovi dani on Dienstag, 24. Oktober 2017

IZVORCitluk.ba
Podijeli objavu