Naslovnica KULTURA Umjetnici sa četrdeset umjetničkih radova obogatili fundus Galerije „Didak“

Umjetnici sa četrdeset umjetničkih radova obogatili fundus Galerije „Didak“

Podijeli objavu

Dvadeset pet  akademskih umjetnika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, okupljenih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Didak“, protekla četiri dana stvaralo je umjetničke radove u okviru programa 14. duhovno-edukativno-kulturne manifestacije Didakovi dani.

Nadahnuti veličinom lika i djela fra Didaka Buntića, njegovom rodnom župom, ali i brojnim drugim motivima, akademski umjetnici izradili su četrdeset umjetničkih radova koji su javnosti predstavljeni na sinoćnjem otvorenju izložbe radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Didak“.

Voditelj likovne kolonije „Didak 2017“ bio je Mario Boban, a u radu kolonije sudjelovali su: Mate Ljubičić, Ante Brkić, Anela Korać, Ante Ljubičić, Dario Pehar, Željko Koren, Josip Škerlj, Mišo Baričević, Stjepan Ivanišević, Ivan Listeš, Edo Unković,  Josip Ivanović, Ante Mamuša, Goran Milinković, Antun Boris Švaljek, Jure Jovica, Ernesto Markota, Ilija Kegelj, Ivica Kraljević, Hrvoje Marko Peruzović, Neven Jakovljević, Matea Martinović, Ante Tonči Alač, Megi Kunštek i Vedran Grbavac. Rad spomenutih umjetnika pratio je i povjesničar umjetnosti prof. Antun Karaman koji priprema osvrt na načinjena umjetnička djela za katalog likovne kolonije „Didak 2017“.

– Četrnaest godina traje ova prekrasna tradicija i ta tradicija iduće godine slavi petnaestu obljetnicu, znači jubilej. Ove godine je pozvano dvadeset pet umjetnika koji su se odazvali i stvoreno je četrdeset djela raznih formata i raznih likovnih usmjerenja – kazao je na otvaranju izložbe Ante Brkić i u ime umjetnika zahvalio domaćinima na odličnom gostoprimstvu koje su župljani župe Gradnići iskazali umjetnicima za vrijeme njihovog boravka u jednoj od najstarijih župa na ovim prostorima.

Brkić je također kazao kako je bilo lijepo družiti se s kolegama umjetnicima u prekrasnom ambijentu župe Gradniće, te da su umjetnici imali čast sudjelovati u Didakovim danima na kojim se ove godine obilježava i 100. obljetnica spašavanja gladne djece. Osvrćući se na rad likovne kolonije Brkić je s dužnim poštovanjem spomenu i preminule umjetnike koji su sudjelovali u radu ranijih kolonija i na poseban način zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje likovne kolonije.

Čast da otvori izložbu pripala je fra Nikoli Rosančiću koji je u prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo što su se svi pozvani umjetnici odazvali pozivu i što je u razgovoru s umjetnicima doznao da iz Gradnića nose lijep dojmova i da su radosni što su imali priliku sudjelovati u radu likovne kolonije Didak.

Ono što je meni kao župniku, a vjerujem i umjetnicima, najdraže i na srcu je što smo ovdje četiri dana, od četvrtka pa do nedjelje, živjeli kao jedna obitelj… Nama kao župi je najvažnije da ostavimo dobar dojam kod umjetnika tako da se oni i dogodine vrate. Mislim da smo u tome uspjeli – kazao je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Prije samog razgledavanja izložbe, fra Nikola Rosančić nazočnim umjetnicima uručio je prigodne zahvalnice.

Uz otvorenje izložbe, sinoć je upriličeno i predstavljanje prigodne poštanske marke HP Mostar posvećene 100. obljetnici spašavanja hercegovačke djece, a oba programska sadržaja manifestacije Didakovi dani glazbeno su obogatili mladi glazbenici Maro Bulić i Lara Jurešić.

Posted by Didakovi dani on Montag, 23. Oktober 2017

IZVORCitluk.ba
Podijeli objavu