Naslovnica POLITIKA Vlada HNŽ: Gospodarstvenicima smanjiti izdvajanja za sudske pristojbe

Vlada HNŽ: Gospodarstvenicima smanjiti izdvajanja za sudske pristojbe

Podijeli objavu

Vlada HNŽ-a na svojoj 59. sjednici podržala je Inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama, te zadužila Ministarstvo gospodarstva da za sljedeću sjednicu pripravi konkretan prijedlog izmjena kojim će se znatno smanjiti izdvajanja za sudske pristojbe za gospodarstvenike, što za cilj ima potporu i poticanje gospodarske aktivnosti.

Ujedno, Ministarstvo je zaduženo da pokrene inicijativu prema višim razinama vlasti kako bi se poduzele konkretne mjere usmjerene ka pojednostavljenju i skraćenju postupka registriranja gospodarskih subjekata.

Vlada je, također, nastavljajući aktivnosti oko nabave letjelice za gašenje požara, usvojila Informaciju Povjerenstva Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo koje je zadužila da istraži optimalna rješenja kada je u pitanju nabava zrakoplova za potrebe gašenja požara na području HNŽ. Povjerenstvo je, temeljem prikupljenih informacija i iskustava susjednih zemalja, predložilo nabavu Air Tractora – zrakoplova koji se pokazao jako dobrim za gašenje požara iz zraka s prihvatljivom visinom nabavne cijene. Uprava je zadužena da predloži moguće modele financiranja nabave letjelice kako bi Vlada mogla nastaviti daljnje aktivnosti vezano za tu temu.

Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Plana navodnjavanja poljoprivrednih površina na području HNŽ u kojem je kao jedan od nužnih uvjeta za brži razvitak poljoprivrede istaknuta izgradnja sustava za navodnjavanje. Planom, koji sadrži podatke o prirodnim i društvenim obilježjima bitnim za projekte navodnjavanja, utvrđen je prijedlog daljnjih aktivnosti na realiziranju projekta navodnjavanja i definirano ono što je s gledišta navodnjavanja tehnički izvodivo, ekonomski prihvatljivo i pogonski rentabilno.

Usvojena je i Informacija u svezi s drugom fazom Projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za F BiH koja bi bila provedena od 2018. do 2022. godine, te potvrđena nakana Vlade da sudjeluje u nastavku Projekta koji će biti usmjeren na energetsku obnovu javnih objekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova, priopćeno je iz Vlada HNŽ-a.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu