Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Otvara se MCGP Metković koji će život u pitomom gradiću na Neretvi...

  Otvara se MCGP Metković koji će život u pitomom gradiću na Neretvi učiniti nepodnošljivim

  Podijeli objavu

  Na inicijativu gradonačelnika Dalibora Milana danas je u galeriji Gradskog kulturnog središta Metković održan sastanak na temu puštanja u rad novog Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Metković.

  Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradske vlasti, ministarstava unutarnjih poslova, financija, graditeljstva i prometa te predstavnici Hrvatskih cesta, a zaključeno je da će se prijelaz, unatoč otporu gradske vlasti i građana Metkovića, otvoriti koncem studenog. U isto vrijeme, na samom graničnom prijelazu, održan je mirni prosvjed protiv njegovog otvaranja, piše portal Metković News.

  Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo, načelnik sektora za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza Ministarstva financija Ante Kapulica, predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Milan Vuković i pomoćnik ministra Alen Gospočić, predstavnici Hrvatskih cesta Ivica Tucman i Neven Matijević, Janja Groš iz HŽ infrastrukture, pomoćnik MUP-ovog načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić, Mato Beuder iz PU dubrovačko-neretvanske te Dalibor Milan i Robert Doko kao predstavnici Grada Metkovića.

  Unatoč brojnim problemima vezanim uz otvaranje novog graničnog prijelaza, on će se otvoriti u studenom. Dalibor Milan je naglasio da je Grad Metković protiv njegovog otvaranja.

  – To nije dobro za grad. Šteta je napravljena, a ja sam samo zatekao to stanje. Pokušat ću što više grešaka ispraviti kako bi se život ljudima u ulici Stjepana Radića olakšao. Trebalo je reagirati kad se počeo graditi taj granični prijelaz. Tada je bivša gradska vlast trebala reagirati, a ona, nažalost, to nije učinila – kazao je Milan.

  Zamjenik gradonačelnika Robert Doko kazao je da je Grad Metković zapravo bespomoćan po pitanju otvaranja graničnog prijelaza na novoj lokaciji, ali da su s predstavnicima ministarstava i hrvatskih cesta dogovorili mjere koje bi nakon njegovog otvaranja građanima olakšali svakodnevni život.

  – Nakon tri sastanka na kojima je u Zagrebu sudjelovao gradonačelnik Dalibor Milan vezano za probleme Graničnog prijelaza Doljani i ostalih graničnih prijelaza, on je predstavnike četiri ministarstva, unutarnjih poslova, financija, graditeljstva i prometa, na kraju pozvao u Metković. Došli su i ponovno izvidili teren. Granični prijelaz Metković, koji je najveći problem u cijeloj toj priči, na kraju se mora otvoriti. U pitanju su državni interesi i procjena Schengenskog režima, i šteta je napravljena. Mi sad sa njima pokušavamo sanirati štetu koja je napravljena lošim projektiranjem graničnog prijelaza. Dogovoreno je nekoliko mjera kojima ćemo pokušati sanirati tu štetu, a nakon što se prijelaz pusti u promet, ako se i pusti krajem 11. mjeseca, vidjet će se koje su slabe točke i onda ih popravljati. Međutim, sada se na ovom graničnom prijelazu tehnički ne može ništa raditi i ništa se ne smije mijenjati, a ono što je dogovoreno je da će Ministarstvo prometa odmah poslati zahtjev sa MUP-om da se izvanredne autobusne linije koje idu prema Počitelju, Mostaru i Međugorju, kojih je otprilike 40 dnevno, preusmjere na Nova Sela ili preko Opuzena i Ploča na C5 na ulaz u BiH.

  Od moguće četiri trake, tri će stalno biti u funkciji, dvije na izlazu iz Metkovića, a jedna na ulazu tako da se stvara što manja gužva. Ako se i tada bude stvarala gužva, policija će na ulazu u Metković rasterećivati promet da se u Ulici Stjepana Radića ne stvara gužva i da ne stvara probleme stanovnicima grada.

  Tu je i mjera u kojoj ćemo građanima, u suradnji sa međudržavnom komisijom, pokušati pomoći da još veći broj ljudi dobije propusnice kako bi moglo koristiti pogranični prijelaz Unka, Gabela Polje i još neke druge prijelaze.

  Granični prijelaz Gabela Polje je još u fazi pregovora. On najvjerojatnije neće zadovoljavati uvjet međunarodnog prijelaza pri Shengenskoh evaluacji. Međutim, pokušat će se naći rješenje da on ostane međunarodni prijelaz.

  Grad Metković se, zapravo, ništa ne pita. Država ni u kojem slučaju ne pita gradonačelnike, ili grad pokraj međunarodnih prijelaza, kad će otvoriti granični prijelaz. Trebalo je reagirati kada se granični prijelaz radio. Tada je bio trenutak kada se tehničkim preinakama mogao napraviti što bolji prijelaz, međutim, tadašnja gradska vlast to nije učinila. Napravljeni su propusti za vrijeme projektiranja i od strane Ministarstva financija i za vrijeme davanja suglasnosti od strane bivše gradske vlasti. Mi ne optužujemo nikoga i ne kažemo da je netko namjerno napravio problem građanima te ulice i gradu Metkoviću, ali je propust napravljen zbog nečijeg neznanja ili nesposobnosti – kazao je Doko.

  Granični prijelaz se, prema pravilniku, u ovom trenutku ne smije mijenjati. Schengensku procjenu prijelaza odradit će osobe iz Bruxellesa koji će pregledati sve granične prijelaze i odrediti ispunjava li Hrvatska uvjete za pristup Shengenskoj zoni. Ako tada granični prijelaz dobije dozvolu Grad Metković ne može ništa učiniti.

  Sudionici sastanka su posjetili Granični prijelaz Metković gdje su ih dočekali građani okupljeni u mirni prosvjed protiv njegovog otvaranja, javio je portal Metković News.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu