Naslovnica POLITIKA Kardinal Puljić iz Rima: Vatikan gleda na opstanak Hrvata kao na opstanak...

Kardinal Puljić iz Rima: Vatikan gleda na opstanak Hrvata kao na opstanak katoličke crkve na prostoru BiH

Podijeli objavu

Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravi u posjetu Vatikanu gdje se susreo i s poglavarom Katoličke crkve papom Franjom

Puljić je otkrio da se papa vrlo rado sjeća posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prenosi N1 televizija.

“Mene je ugodno iznenadilo da čim me je papa ugledao odmah je spomenuo Sarajevo i svoj pohod u Sarajevu. Dakle, on je rado zapamtio to iskustvo i to iskustvo nosi po svijetu”, kazao je Puljić i dodao da je upravo zbog toga važno zauzeti “jasan stav”.

“Ne smije biti onog kupoprodajnog ‘mi ćemo vama dati’ nego jednostavno ostvariti uvjete da smo jednakopravni i kao građani BiH i kao narod koji je konstituitivan. U tom duhu Crkva gleda na opstanak Hrvata kao na opstanak katoličke crkve na prostoru BiH”.

Plenković papi Franji govorio o BiH: Opstanak Hrvata strateški cilj Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u audijenciji u Vatikanu kod pape Franje proveo je dvadesetak minuta u tête-à-tête razgovoru te mu, između ostalog, govorio i o Bosni i Hercegovini.

Na pitanje novinara je li detaljnije s Papom razgovarao o statusu Hrvata i suživotu u BiH, premijer je odgovorio da je Sveti Otac bio u BiH prije dvije godine te da je to bio jako važan posjet i signal.

“Naravno da sam mu prenio našu svesrdnu, otvorenu, snažnu, čvrstu potporu BiH, njenoj funkcionalnosti, našoj brizi da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna, da ustavna i zakonska arhitektura jamči tu ravnopravnost s naglaskom na položaj Hrvata u BiH s tim da, nažalost, Hrvati nisu na cijelom teritoriju sada prisutni onako kako je to bilo prije agresije i prije ratnih zbivanja”. naveo je Plenković.

Rekao je da je prenio hrvatska stajališta o BiH te da smatra da ih se u Vatikanu cijeni i prepoznaje kao jedan stav koji je doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH i opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji što je, kako je naveo, strateški cilj Hrvatske.