Naslovnica POLITIKA Revizija: Za plaće i naknade u FBiH 199 milijuna KM, nije moguće...

Revizija: Za plaće i naknade u FBiH 199 milijuna KM, nije moguće iskazati financijski rezultat za 86,6 milijuna KM

Podijeli objavu

Oko 199 milijuna KM koštale su plaće i naknade zaposlenih iz 61 institucije koje se financiraju iz federalnog proračuna, a za političke stranke i koalicije u prošloj je godini izdvojeno je 3,6 milijuna KM.

Brojni propusti

Proračunski korisnici stvarali su obveze veće nego što su im bila odobrena sredstva, pa su zato vršene preraspodjele sredstava, a i tekuća rezerva nije trošena za hitne i nepredviđene slučajeve, kako je propisano, piše Avaz.ba.

Dajući mišljenje s rezervom za izvršenje proračuna FBiH u prošloj godini, Ured za reviziju institucija u FBiH ukazao je da je bilo propusta kod realizacije transfera, kao i javnih nabava.

– U pojedinim ministarstvima nastavilo se s praksom prijema uposlenika koji ne ispunjavaju posebne uvjete u dijelu radnog staža i potrebnog iskustva, stručnosti i znanja za određene poslove – samo je dio izvješća.

 Finansijski rezultat

Naznačeno je i da je za braniteljsku reviziju od 2010. do 2016. godine potrošeno oko 15,6 milijuna KM, ali se ne može potvrditi da je ona rezultirala uštedama i pozitivnim efektima u proračunu.

Prošlu godinu federalni proračun zapravo je završio u deficitu od oko dva milijuna KM, a ne u suficitu od 84,9 milijuna KM, kako je bilo prikazano.

Revizori su ukazali da se iskazani financijski rezultat ne može potvrditi za najmanje 86,6 milijuna KM.

IZVORBrotnjo.info / Avaz.ba
Podijeli objavu