Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Stigla je sezona viroza, evo kako se zaštititi

  Stigla je sezona viroza, evo kako se zaštititi

  Podijeli objavu

  S prvim hladnijim jesenskim danima stigla je i sezona viroza. Čekaonice u ambulantama već se lagano pune.

  Nažalost, univerzalnoga lijeka ili načina kako se ne zaraziti nema. Ali mnogi se stoga uzdaju u narodnu medicinu – limun, puno čaja, češnjaka i dobre volje.

  Jednak broj djece i odraslih

  Armin Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Sarajevo, kazao nam je kako je u posljednje vrijeme nešto veći broj pacijenata u sarajevskim ambulantama, piše Večernji list BiH.

  – Imamo nešto veći broj pacijenata, no to nije ništa neuobičajeno. A i vrijeme ne ide u prilog suzbijanju viroza i prehlada. I to iz jednostavnog razloga što temperatura od jutra, tijekom dana, pa do večeri zna varirati i više od 10 stupnjeva. Mnogi su u čudu jer zapravo ne znaju što odjenuti – ili se smrzavaju ili im je prevruće i tako u krug, a tu je još i povremena kiša koja kod mnogih itekako utječe na raspoloženje – kazao je Šarkić.

  Dodao je kako je veći broj djece koju je zahvatio virus. Budući da je početak školske godine, imamo nešto veći broj školaraca koji su oboljeli, što znači da se organizam privikava na hladne dane koji nam slijede. I Ines Popovac, glasnogovornica mostarskog Doma zdravlja, potvrdila je kako su već zavladale jesenske viroze, ali, kako kaže, stanje nije alarmantno.

  – Stigla je jesen, uobičajeno je da počne sezona viroza. Dobra stvar je što kratko traju, a nekolicina slučajeva završila je komplikacijama, odnosno upalom pluća. A broj djece i odraslih podjednako je zastupljen – kazala je Popovac.

  Preventivno djelovanje

  Liječenje se uglavnom svodi na snižavanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu izgubljene tekućine, najbolje običnom vodom, juhama i čajevima koji smiruju želudac, piše Večernji list BiH.

  Oni manje odvažni u svoj bi jelovnik trebali uvrstiti svježe sokove od voća i povrća kao idealan izvor vitamina i minerala, u obliku lako iskoristivom našem tijelu. Konzumacijom obilja voća i povrća te izbjegavanjem slatkog utječe se i na smanjenje kiselosti u tijelu koja pogoduje razmnožavanju mikroorganizama.  Mliječni proizvodi doprinose stvaranju sluzi, dok je žličica kurkume, konzumirana sama ili u čaši vode, odličan recept protiv nakupljanja sekreta u dišnim organima.

  Živimo u stresnim vremenima i ponekad su prehlada ili gripa samo način na koji nam tijelo signalizira da usporimo i uzmemo odmor. Stručnjaci ističu da je prevencija uvijek najbolji lijek, no ako već osjećate prve znakove bolesti, pokušajte prirodnim metodama podići oslabljeni imunitet i dopustite svom tijelu da samo vrati narušenu ravnotežu.

   

  IZVORVecernji.ba
  Podijeli objavu