Naslovnica POLITIKA Izaslanstvo Vlade HNŽ-a s visokim kineskim dužnosnicima

Izaslanstvo Vlade HNŽ-a s visokim kineskim dužnosnicima

Podijeli objavu

Visoko izaslanstvo NR Kine koje predvodi Ma Peihua, dopredsjednik Kineske političke konzultativne narodne konferencije susrelo se u Mostaru s izaslanstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije predvođenim dr. sc. Nevenkom Hercegom, predsjednikom.

Predsjednik Herceg upoznao je članove kineskoga izaslanstva s potencijalima Hercegovačko-neretvanske županije ističući mogućnosti suradnje u različitim područjima, na poseban način  gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, obrazovanju i kulturi.

Predstavljajući aktivnosti Vlade usmjerene ka stvaranju okvira za snažniji razvitak Županije, kazao je kako su strateški ciljevi  uspostava učinkovitog sustava održivog upravljanja prirodnim resursima, razvitak konkurentnog poduzetništva, poljoprivrede, turizma i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, te prepoznatljivost i očuvanje kulturne i prirodne baštine i unapređenje zaštite okoliša i kvalitete života.

Također je podsjetio i na to kako je primarna uloga Vlade stvaranje okvira za investiranje domaćeg i stranog kapitala donošenjem kvalitetnih zakonskih rješenja i jasnih pravila gdje su učinjeni značajni pomaci. Istaknuo je kako je Vlada ove godine prvi put u Proračunu osigurala i sredstva za poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi, izrazivši nadu u to kako će i na taj način biti potaknuta proizvodnja i izvoz naših proizvoda na različita tržišta među kojima je i kinesko.

„Vjerujem u to kako smo nakon  ranijih susreta u Mostaru, te sudjelovanja izaslanstva Vlade protekle godine na trećoj Konferenciji lokalnih lidera Kine i zemlja Središnje i Istočne Europe, osnažili međusobnu suradnju koja će uskoro rezultirati konkretnim projektima“, kazao je predsjednik Herceg.

Mario Gadžić, direktor Aluminija d.d. Mostar predstavio je rad poduzeća i projekte u kojima vide mogućnost suradnje s kineskim gospodarstvenicima, ističući značaj sektora energetike u razvitku aluminijske industrije. Naglasio je kako Aluminij čini snažne iskorake u proširenju proizvodnih kapaciteta i razvijanju tehnologija za proizvodnju novih proizvoda.

U ime kineskog izaslanstva govorio je Ma Peihua, dopredsjednik Kineske političke konzultativne narodne konferencije koji je kazao kako je cilj  posjeta HNŽ produbljivanje gospodarske suradnje i drugih vidova suradnje.

„Tijekom sastanka s predsjednikom Hercegom i predstavnicima lokalnih kompanija  zaključili smo kako postoji veliki potencijal u našoj budućoj suradnji“, kazao je dopredsjednik Peihua, dodavši i to kako veliki potencijal za suradnju vidi u sektoru energetike, poljoprivrede i rudarstva, a posebice turizma, gdje je izrazio uvjerenje kako će HNŽ i Mostar u budućnosti biti značajna turistička destinacija za Kineze.

Inače, izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije, uz predsjednika Hercega i direktora Gadžića, činili su: Stjepan Krasić, ministar prometa i veza, Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, Željko Laketić, ministar gospodarstva, te Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu