Naslovnica GOSPODARSTVO Od dobiti u elektroprivredama, BH Telecomu… gradit će se ceste u FBiH

  Od dobiti u elektroprivredama, BH Telecomu… gradit će se ceste u FBiH

  Podijeli objavu

  Brza cesta Lašva – Nević Polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, obilaznice Mostar sjever – Mostar jug, gradska prva transverzala Sarajeva i autocesta Žepče – Tuzla infrastrukturni su projekti koji će se, umjesto sredstvima od trošarina, najvjerojatnije graditi od dobiti javnih poduzeća u Federaciji BiH i klirinškog duga, piše Večernji list BiH. 

  Planirana je investicija od ukupno 290 milijuna KM, od čega je 107 milijuna KM iz klirinškog duga, a ostatak iz akumulirane dobiti BH Telecoma, JP EP HZ HB, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo te JP EP BiH.

  Zakon o trošarinama

  Naime, Vlada FBiH je jučer usvojila i u daljnju proceduru uputila informaciju o inicijativi za financiranje infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih poduzeća i klirinškog duga Ruske Federacije.

  Predlagač informacije je Federalno ministarstvo prometa i veza, a cilj je rješavanje gorućeg pitanje izgradnje novih dionica autoceste, brzih i magistralnih cesta u Federaciji u slučaju neusvajanja povećanja trošarina na gorivo.

  Budući da je neizvjesno hoće li i kada biti usvojen zakon o izmjenama Zakona o trošarinama BiH, kojim je predviđeno izdvajanje dodatnih 0,10 KM za autoceste i 0,05 KM za ostale javne ceste iz maloprodajne cijene naftnih prerađevina, Federalno ministarstvo prometa i veza pokrenulo je inicijativu da se iz akumulirane dobiti javnih poduzeća u Federaciji BiH izdvoji dio sredstava i usmjeri u financiranje izgradnje prioritetnih infrastrukturnih projekata…

  IZVORVecernji.ba
  Podijeli objavu