Naslovnica SPORT FOTO: U znak sjećanja na fra Didaka Buntića odigran međunarodni šahovski turnir...

FOTO: U znak sjećanja na fra Didaka Buntića odigran međunarodni šahovski turnir “Brotnjo 2017”

Podijeli objavu

Šahovski klub Brotnjo jučer je organizirao 1. Međunarodni šahovski turnir “Brotnjo 2017” za kadete i juniore.

Klub je turnir organizirao u znak sjećanja na fra Didaka Buntića i povodom 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi, a na turniru je nastupilo 60-ak mladih šahista i šahistkinja iz Aržana, Posušja, Širokog Brijega Ljubuškog, Čapljine, Tomislavgrada, Mostara, Sarajeva, Zenice, Teslića, Čitluka i drugih mjesta. Glavni sponzor turnira bilo je Federalno ministarstvo kulture i športa.

Na početku turnira mlade šahiste, njihove trenere i sve prisutne pozdravio je Željko Ostojićm tajnik ŠK Brotnjo, nakon čega je Željko Bogut, dopredsjednika Šahovske unije BiH i predsjednika Šahovskog saveza Herceg-Bosne otvorio turnir za čije su vođenje bili zaduženi: Ivan Grgić (IA) ,Tihomir Marić (DA) i Petar Bogut (DA).

Djeco, nemojte se bojati poraza jer poraz je možda najveća šahovska vrijednost. Igrač jednostavno ne može sam sebe trenirati jer ne može pratiti svoje nedostatke ako ne gubi i ako ne analizira partije. Dakle, pokušajte se sjetiti trenerovih riječ, pokušajte igrati po pravilima kakve vam trener sugerira i, naravno, u svaku partiju unesite nešto svoje. Ne bojte se eksperimentirati, ne bojte se igrati šaha, jer, na koncu svega, ovo je jedna dobra zabava, a sve stvari u životu najbolje se uče kroz zabavu. Na ovom turniru već ima igrača koji su profilirani, koji igraju u Premijer ligi i zaista već pružaju otpore i tituliranim igračima. Titula u šahu dođe sama od sebe. Dakle, kad imate snagu, titula dođe. Nemojte gledati rejting bodove, nemojte stalno gledati onu tablicu koliko smo bodova zaradili i izgubili, majstori ćete postati kad se budete najmanje nadali. To vam je tako – rekao je ovom prilikom Željko Bogut.

Turnir je odigran u Hotelu Brotnjo, a budući da je turnir rangiran za Rapid rejting listu FIDE mladi šahisti i šahistice uz nagrade su mogli osvojiti i bodove za rejting listu FIDE.

Nakon što su natjecatelji podijeljeni u starosne kategorije odigrali turnir, predsjednik ŠK Brotnjo Dragan Prskalo najboljim u kategorijama uručio je prigodne nagrade. Tako su jučer nagrađeni:

Kadeti i kadetkinje do 8 godina: 1. mjesto – Borna Pehar (Čitluk), 2. mjesto – Matej Knezović (Široki Brijeg) i  3. mjesto – Josip Zovko (Š. Brijeg).

Kadeti i kadetkinje do 10 godina: 1. Milana Babić (Teslić) 2. Nasir Radača (Sarajevo) i 3. Maša Babić (Teslić).

Kadeti i kadetkinje do 12 godina : 1. Danis Fejzić (Sarajevo), 2. Niko Knezović (Aržano – Hrvatska) i 3. Hana Bešlija (Sarajevo).

Kadeti i kadetkinje do 14 godina : 1.Nemanja Aleksić (Teslić), 2. Emina Novaković  (Čapljina) i 3. Luca Knezović (Š. Brijeg).

Kadeti i kadetkinje do 16 godina : 1. Marko Senjak (Posušje), 2. Ante Pehar (Čitluk) i 3.Amina Tutić (Sarajevo).

Juniori i juniorke : 1. Ivan Sesar (Š. Brijeg), 2. Dino Marković (Zenica) i 3. Zvonimir Karlović Čapljina).

Uz najbolje natjecatelje ŠK Brotnjo pripremio je posebne nagrade i za najbolje plasirane svoje članove koji nisu turnir završili među tri najbolje plasirana. Kao najbolje plasirani juniori ŠK Brotnjo nagrađeni su Stjepan Pehar i Iva Prskalo. Također, kao najbolje plasirani kadeti ŠK Brotnjo, u svojim godištima, nagrađeni su: Filip Pehar, Karlo Šetka, Patrik Ostojić, Karlo Pehar i Ante Pehar; a kod šahistica Mihaela Buntić, Ana Ostojić i Lana Soldo.

IZVORCitluk.ba
Podijeli objavu