Naslovnica POLITIKA Bakir i SDA prijete Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, a od EU traže zabranu...

Bakir i SDA prijete Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, a od EU traže zabranu izgradnje Pelješkog mosta

Podijeli objavu

Predsjedništvo SDA održalo je redovnu sjednicu nakon koje je poručeno da osuđuje i odbacuje islamofobične napade koje su, kako je rekao predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, uputili najviši dužnosnici članica EU, među kojima su Hrvatska, Austrija i Češka.

Izetbegović je rekao kako su motivi vjerovatno različiti, ali da su ciljevi isti – da se Bošnjaci predstave kao opasan i nepoželjan element u Europi. Istakao je kako su Bošnjaci ponosan, autohtoni narod koji je pokazao u najtežim vremenima da su mu ekstremizam i radikalizam strani, uprkos etničkom čišćenju i genocidu koji su izvršeni nad njima, prenosi Klix.ba.

“Pozivamo dužnosnike ovih država da BiH ne označavaju kako metu već da spriječe bujanje neonacionalizma i retrogradnih ideologija u njihovom dvorištu. Kada su u pitanju islamofobični napadi koji dolaze iz Hrvatske, kao i napadi na prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, oni očigledno imaju jasne političke ciljeve, a to je da se u procesu izmjene Izbornog zakona izbore rješenja koja BiH vode u dalje etničke podjele kao i to da se revitalizira udruženi zločinački poduhvat na BiH u kojem je Hrvatska ima značajnu ulogu. Haški tribunal je provostepenom presudom osudio vodstvo Herceg-Bosne na 111 godina i sada se očekuje drugostupanjska presuda. Pozivamo Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način jer to može ugroziti dobrosusjedske odnose koji su nam potrebni”, rekao je Izetbegović.

Iz SDA-a su pozvali EU da obustavi davanje kredita Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta jer BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju istog, a istaknuto je i kako to predstavlja kršenje propisa.

*Informacija za sve one koji su pročitali tekst iznad BiH nikad nije bila niti će biti = SDA koji kontrolira 23% teritorija FBiH.