Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ljetu 2017. nazire se kraj, stižu kiša i osjetno niže temperature zraka

  Ljetu 2017. nazire se kraj, stižu kiša i osjetno niže temperature zraka

  Podijeli objavu
  Foto: Brotnjo.info

  Ljeto koje je skoro pa iza nas, bilo je onako kako i treba biti – vruće i sparno.

  Uz to bilo je tu i jakih nepogoda i šteta što od vjetra, što od grada ( tuče ), ali sve se to događalo i prije.

  Ovo ljeto vratilo nas je u daleku prošlost, ponajprije u 1901., 1906., 1928., 1936., 1947., 1951. godinu, kada je bilo jako jako vruće, donosi facebook stranica „Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna“ koju uređuje prof. Zoran Zadro.

  Kako navodi, u danima pred nama doći će do promjene stanja tlaka nad Europom i slabljenjem vruće anticiklone koja nas je grijala proteklih tjedana.

  Uz to početi će jačati anticiklone nad sjevernim Atlantikom i sjevernom Europom, tako će se osloboditi put hladnijem i nestabilnijem zraku za njegov prodor do Sredozemlja što će dovesti do destabilizacije atmosfere nad Balkanom.

  U ovakvim okolnostima još ćemo samo nekoliko dana uživati u kasnom ljetu.

  Tijekom vikenda i sljedećeg tjedna, zbog stvaranja ciklonalnog polja nad Sredozemljem, zatim jugoistokom i srednjim dijelom Europe očekuje se vrlo nestabilna atmosfera.

  Već od vikenda očekuje se povremena kiša, pljuskovi i grmljavina.

  Pri tome svakako treba upozoriti na mogućnost obilnijih pljuskova i rizika od izraženijeg grmljavinskog nevremena u našoj regiji i regiji Balkana.

  Isto tako u regiji Sredozemlja mogući su problemi s prekomjernim količinama kiše. Ponegdje uz jake nepogode i obilne pljuskove postoji mogućnost da bude prekoračena i mjesečna količina oborina.

  Jesen klimatološki stiže uskoro, čini se da će tako i vremenski započeti osim prva dva dana rujna kada ćemo još malo moći uživati u kasnom ljetu.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu