Naslovnica CRNA KRONIKA UMJESTO U ZATVOR Njemačka teroriste koji su planirali napade deportirala u BiH!

UMJESTO U ZATVOR Njemačka teroriste koji su planirali napade deportirala u BiH!

Podijeli objavu

Braća Amir i Emir Hodžić, bosanskohercegovački državljani koje je Njemačka odlučila protjerati sa svog teritorija zbog sumnje da su povezani s islamističkim terorizmom, deportirani su u BiH gdje su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu.

No, i dalje će biti pod pojačanim nadzorom sigurnosnih službi, prenijeli su lokalni mediji.

Ovu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je pojasnio kako će braći Hodžić policija posvetiti “maksimalan tretman”.

Sumnjivi dvojac trebao je biti deportiran iz Njemačke u rujnu, no tamošnja se policija odlučila ubrzati cijeli postupak pa je braću posjela na zrakoplov za Sarajevo već u četvrtak. Po dolasku u sarajevsku zračnu luku, Hodžiće su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a nakon toga su ih pustili da idu kamo žele.

“Njemačka ih je okarakterizirala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, no nisu im sudili jer nije bilo konkretnog kaznenog djela zbog kojeg bi ih protjerali. Oni su naši državljani i po toj osnovi smo ih bili obvezni prihvatiti”, pojasnio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je potvrdio da su sigurnosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko surađivale s kolegama iz Njemačke, pri čemu je identificirana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info objavio je kako je iz BiH ranije protjerana Egipćanka koju je policija zatekla u kući obitelji Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo da je nevjenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živjeli u Njemačkoj. Tamo je utvrđeno da kontaktiraju s pripadnicima radikalnih skupina, no “okidač” za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u srpnju njih dvojica kontaktirali s pripadnicima Islamske države (IS) koji se nalaze u Siriji, pri čemu je od njih traženo da provedu teroristički napad na njemačkom tlu.

Amir i Emir o tome su izvijestili trećeg brata Semira koji živi u Sarajevu, nakon čega su u istragu uključeni i pripadnici SIPA-e, no osim pretrage kuće i protjerivanja Egipćanke, druge mjere nisu poduzete.

Njemačka ih je odmah odlučila potjerati na temelju činjenice da su tijekom pretrage stana kojega su koristili Amir i Emir Hodžić pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi.

IZVORIndex.hr
Podijeli objavu