Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Pripremite se na novi val vrućine, a evo kad bi do nas...

  Pripremite se na novi val vrućine, a evo kad bi do nas moglo stići dugo očekivano osvježenje

  Podijeli objavu

  U sljedećih tri do pet dana očekuje se novi val vrućina. Pri tome svakako treba upozoriti, da će se temperature okvirno u regiji Balkana kretati od 28°C do 39°C.

  Činjenica je da se nalazimo u srcu ljeta i u najvrućem mjesecu u godini, uz to ponovno ni približno neće biti ugroženi neke stare temperaturne apsolutne maksimume, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

  Dakle ako vam je ovo vruće, uvjek se sjetite da je bilo znatno gorih ljeta i vrućina u našoj regiji.

  Atmosfera neće biti posve stabilna. Tako da sljedećih dana svakako treba upozoriti da bi lokalno u Bosni, Srbiji, sjeveru Crne Gore, Kosovu, kopnu Hrvatske, sutra ponegdje i na sjeveru Hercegovine postojali uvjeti da uz jak razvoj oblaka bude kratkotrajnih lokalno izraženijih grmljavinskih oluja uz grad, jak vjetar, obilnije pljuskove i jaku grmljavinu.

  Postoje mogućnosti da bi uz ove lokalne nestabilnosti na sjeveru Hercegovine u tijeku sutrašnjeg dana, rizik postojao da koji pljusak zahvati i planinu Čvrsnicu, što bi zasigurno koliko toliko popravilo stanje s velikim požarom, koji tamo gori već danima.
  Međutim konkretnije kiše koja bi potpuno ugasila požar još nema.

  Promjena vremena uz osvježenje vjerovatno će stići sredinom i u drugoj polovici sljedećeg tjedna. Pri tome ponovno treba upozoriti na lokalnu mogućnost izraženijih grmljavinskih oluja.

  Osobito se to odnosi na Bosnu, kopno Hrvatske, sjeverni Jadran, Srbiju sjever i srednji dio Crne Gore i Makedoniju.
  Najmanja vjerovatnost za konkretniju kišu postoji u Dalmaciji, južnoj i jugoistočnoj Hercegovini i obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore.

  Ovdje su jedino mogući kratkotrajni lokalni izolirani grmljavinski pljuskovi, što nije dobro, s obzirom na stanje s požarima koji danima gore ovim područjima regije.

  Budući da će nakon južine sredinom sljedečeg tjedna zapuhati bura i sjeverac, posebno trebaju biti oprezni vatrogasci u Hercegovini, Dalmaciji i obalnim područjima Crne Gore.

  Svakako treba reći da će uz visoke temperature i pojačan vjetar, rizik od nastanka i širenja šumskih požara biti veliki. Stoga izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom prostoru, jer 90% ovih požara izazvan je ljudskim faktorom.
  Nakon ovog osvježenja, vjerovatno se vrućine ponovno vraćaju na kraju ovog i početku mjeseca kolovoza.

  Podijeli objavu