Naslovnica POLITIKA Izetbegović poručio: Dragan Čović djeluje po principu „sve ili ništa“, a dobit...

Izetbegović poručio: Dragan Čović djeluje po principu „sve ili ništa“, a dobit će „ništa“

Podijeli objavu

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u intervjuu za mostarski Dnevni list kazao je kako će Opći izbori 2018. godine biti raspisani a da Dragan Čović neće dobiti ništa – komentirajući tako prijedloge HNS-a BiH o izmjenama Izbornog zakona.

Izetbegović smatra kako su Bošnjaci oduvijek, pa i u ratu, bili dobri susjedi koji su glasali za ljude koji nisu Hrvati.  Komentirajući odnose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, Izetbegović je kazao kako su šahovnice u Središnjoj Bosni neprihvatljive te da Bošnjaci moraju biti ravnopravni u Mostaru, Stocu, Kiseljaku i Livnu. Tvrdi kako bi se pitanje Mostara riješilo, odnosno, štitili nacionalni interesi bošnjačkog naroda kroz kontrolu – građevinskih zemljišta.

Izbora će biti, a Čović neće dobiti ništa

„Izbora mora biti, i bit će ih. Pričekat ćemo da vidimo što je sudbina prijedloga HDZ-a. On skoro izvjesno neće proći u Zastupničkom domu. SDA će nakon toga ponuditi svoj prijedlog koji će provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ali pri tome poštujući i Ustav Federacije BiH, kao i popis stanovništva iz 1991.“, smatra Izetbegović.

Tvrdi i kako Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH neće dobiti ništa.

„Mislim da je kolega Čović odveć tvrd pregovarač, da djeluje po principu «sve ili ništa», i da će na kraju dobiti «ništa», kao i uvijek do sada. Prije nekoliko godina HDZ je odbio prijedlog EU koji je artikulirao Stefan Fuelle, a koji je bio dobar za Hrvate. Ovih dana HDZ je jednostrano izašao s vlastitim prijedlogom koji ignorira presudu Sejdić-Finci, za koji tvrdi da je ranije dogovoren sa SDA. To naravno nije istina, a nije fer ni mudro iznositi neistinite tvrdnje“, izjavio je Izetbegović.

Šahovnice u Središnjoj Bosni neprihvatljive

Izetbegović smatra kako je važno riješiti probleme u odnosima Hrvata i Bošnjaka navodeći kako se Hrvati žale jer im drugi biraju predstavnike, dok Bošnjaci traže ravnopravnost u Mostaru, Stocu, Livnu i Kiseljaku.

„Neprihvatljivo je da su u Srednjebosanskoj županiji, gdje skoro dvotrećinsku većinu čine Bošnjaci, njihova djeca prisiljena da se obrazuju po školskom programu države Hrvatske, da dobivaju diplome sa šahovnicom, da je u Livanjskoj županiji isto tako, s tim da Bošnjaci tamo nemaju ni pravo izučavanja bosanskog jezika, da su u Stocu, gdje po posljednjem popisu čine 40% stanovništva, Bošnjaci nedovoljno zastupljeni u općinskoj administraciji, bez utjecaja u podjeli sredstava iz općinskog budžeta tako da dijelovi općine u kojima žive Bošnjaci  nemaju ni rasvjetu“, rekao je Izetbegović

Smatra i kako je predizborna kampanja već počela te da se pokazuje sebičnosti pojedinih političara.

„Preuranjena izborna kampanja jeste počela, i to je ta sebičnost nekih političara o kojoj govorim. U toj kampanji će većina njih biti oporba, ne samo vladajućim strankama, već i interesima države i naroda. Destabilizirat će se rad vlada, zaustavljat će se projekti i reforme nasušno potrebne zemlji i građanima samo da se ne dozvoli uspjeh rivalima. Nisam siguran da li će im to donijeti neku korist na budućim izborima, ali će narodu i državi sasvim sigurno donijeti štetu“, rekao je Izetbegović.

Zaštita Bošnjaka u Mostaru kroz kontrolu građevinskih zemljišta

Izetbegović smatra kako se pitanje Mostara eventualno može riješiti uvođenjem pozicije dogradonačelnika, odnosno mehanizmima kojim bi Bošnjaci kontrolirali raspolaganja građevinskim zemljištima.

„U Mostaru su Hrvati i Bošnjaci skoro izjednačeni po brojnosti i moraju se dogovoriti rješenja po kojima nijedna strana ne bi dominirala nad drugom. Ne može relativni pobjednik na izborima zavladati nad svima drugima. Rješenje može biti u vraćanju pozicije dogradonačelnika, ili u nekoj vrsti uvođenja zaštitnih mehanizama kod donošenja odluka od posebnog značaja, poput raspolaganja građevinskim zemljištem“, rekao je u intervjuu za mostarski Dnevni list.

Radončić stvara sukobe 

Smatra i kako Fahrudin Radončić čelnik SBB-a stvara sukobe a istovremeno koristi sve beneficije vlasti.

„Odnos je takav kakvim ga želi i kakvim ga pravi Radončić. Nakon lošeg rezultata SBB-a na lokalnim izborima on je procijenio da mu je korisnije biti u konfliktu sa mnom i SDA, i tako se i ponaša. Ali ne činimo Radončić i ja, kako rekoste, zajedno vlast. Čine je SDA i SBB. I ta suradnja zasada kako-tako funkcionira zahvaljujući odgovornim ljudima iz obje stranke na različitim nivoima vlasti. Radončić će nastaviti s taktikom da bude i pozicija i opozicija, da  kritizira rad vlada dok u isto vrijeme koristi sve beneficije vlasti. SBB je, između ostalog, u proteklih 20 mjeseci imenovao skoro 400 kadrova na različite funkcije u državi. Ako krene u rušenje vlada u kojima su i njegovi kadrovi, tada će sve dovesti u pitanje“, mišljenja je.

Dodik pokušava ostvariti ratne ciljeve

„Nije prvi put da Dodik daje izjave kojima izaziva i raspiruje strah, mržnju, netrpeljivost i razdor među narodima u BiH. Ali ovo može biti posljednji put ako pravosuđe valjano odradi svoj posao. Dodik drskim riječima pokušava postupno otvoriti prostor za realizaciju neostvarenih ratnih ciljeva. Takvo ponašanje se mora zaustavljati na vrijeme“, rekao je.

Bošnjaci su i u ratu bili dobri susjedi

Komentirajući izjave Željka Komšića kako je Čovićeva politika dovela do toga da su Hrvati danas podijeljeni na građane drugog i trećeg reda Izetbegović je kazao kako  ni on ne može biti amnestiran odgovornosti.

„Mogu pretpostaviti na što je Željko Komšić ciljao. Ali nije Dragan Čović jedini utjecajan hrvatski političar u BiH pa da bi pozicija svakog Hrvata u ovoj zemlji ovisila o njemu. Ne treba Komšić odgovornost skidati sa sebe. I on, i Ivo Komšić, i Krešimir Zubak, i još niz drugih političara, a uz njih i vjerskih lidera predvođenih kardinalom Puljićem su itekako utjecajni i shodno tome imaju obavezu pomoći i svom narodu i svojoj državi. Uostalom,  ne može nitko u BiH biti građanin drugog ili trećeg reda ako to najbrojniji narod u njoj ne želi i ne prihvata. A Bošnjaci to ne žele, i nikad nisu krenuli u tom smjeru. Ni u ratu. Dapače, uvijek su bili korektni susjedi, a često su više podrške davali političarima koji nisu Bošnjaci. Svaki korektan čovjek zna da je to tako, i da će nas imati na svojoj strani u odbrani jednakopravnosti Hrvata na svakoj stopi BiH. I u Sarajevu, i u Tuzli, i u Banjoj Luci“, rekao je.

Smatra i kako je predizborna kampanja već počela te da se pokazuje sebičnosti pojedinih političara.

„Preuranjena izborna kampanja jeste počela, i to je ta sebičnost nekih političara o kojoj govorim. U toj kampanji će većina njih biti oporba, ne samo vladajućim strankama, već i interesima države i naroda. Destabilizirat će se rad vlada, zaustavljat će se projekti i reforme nasušno potrebne zemlji i građanima samo da se ne dozvoli uspjeh rivalima. Nisam siguran da li će im to donijeti neku korist na budućim izborima, ali će narodu i državi sasvim sigurno donijeti štetu“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović navodi kako je primoran sudjelovati u prepirkama koje nigdje ne vode  no navodi i kao bi njegova šutnja intenzivirala kampanju svih strana.

– Ne mijenjaju se razlozi zbog kojih se lideri sukobljavaju, oni su već 25 godina isti. Intenzitet, metodi i obrazloženja variraju. Razlozi koji vode sukobima su ustrajavanje na postizanju ratnih ciljeva, naročito na strani koju predvodi Milorad Dodik. Meni je žao što sam ponekad i ja prinuđen sudjelovati u tim prepirkama koje nas ne vode nigdje, ali bi moja šutnja ohrabrila i intenzivirala kampanju drugih strana. A to bi bilo opasno za sve nas. Jer, riječima se isprobava gdje su granice, ima li prostora za slijedeću fazu – za prelazak s riječi na djela koja vode raznovrsnim podjelama Bosne i Hercegovine. I zato će se otpor koji pruža SDA nastaviti sve dok traju težnje za bilo kakvim podjelama bosanskohercegovačke države, njenih institucija, teritorije, društva“, rekao je Bakir Izebtegović u intervjuu za Dnevni list.