Naslovnica DRUŠTVO Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ: Krajnje je vrijeme za nabavku...

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ: Krajnje je vrijeme za nabavku letjelice za gašenje požara!

Podijeli objavu

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od početka godine zabilježeno je preko 1700 požara. Zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka upućen je 8 puta prema Oružanim snagama BIH te jednom prema EUFOR u BiH.

Prva velika  serija požara koja je zahvatila HNŽ-e počela je 24.06.2017 godine u Jablanici kada je na strmim, visokim i minama kontaminiranim liticama Čvrsnice grom zapalio šumu. Pošto je odmah na početku bilo jasno da je  požar moguće gasiti samo  iz zraka, CZ općine Jablanica traži zahtjev  za angažiranje helikoptera,  koji  preko Operativnog centar CZ HNŽ-e odobrava ravnatelj Uprave za CZ i vatrogastvo i šalje prema Federalnom operativnom centru u Sarajevu,  koji dalje po standardnoj proceduri prosljeđuje u ministarstvo Sigurnosti BIH. Oružane snage BiH odobravaju zahtjev i helikopteri djeluju na terenu i požar je zaustavljen u svom širenju.

Dana 2.7 izbija novi  požaru Općini Neum kod sela Drijen koji kasnije zahvaća i Općinu Ravno. Dana 5.7 općina Ravno je zahvaćena velikim požarom i unatoč angažmanu svih raspoloživih vatrogasnih snaga kako iz  Ravnog tako i susjednih općina ne uspijeva se lokalizirati te smo opet primorani tražiti zahtjev za angažiranje  helikoptera  što po poznatoj proceduri kruži do oružanih snaga BIH koji i ovaj put izlaze na teren i uspješno gase požar.

Na području Grada Mostara 7.7.2017. izbija veliki požar u Miljkovićima te uslijed udara groma požar i na Raškoj Gori za koji je zatražen i zahtjev za helikopter. Novi požari izbijaju u Pologu i Međinama također općina Mostar. Na velikoj površini vatrena stihija prijeti kućama i stambenim objektima te smo i u ovom slučaju primorani da bi zaštitili ljude i materijalna dobra tražiti pomoć OS BIH. Požar na području općine Neum  8.7. proširio se na veće područje i  prijeti stambenim objektima te je požarna linija bila  duga 15 km . Vatrogasci iz susjednih općina Čapljine, Ravnog i Stoca te iz Slanog (Hrvatska) na poziv Uprave za CZiV su pomogli i obranili kuće. Na lokalitetu Pješevac općina Stolac dolazi do požara  gdje je pričinjena veća materijalna šteta  na voćnjacima i vinogradima, te se požar ponovo proširio u pravcu općine Neum.  Novi požari izbijaju iznad Mostara šireći se prema Podveležju te veliki požar u Biletićima (općina Čitluk) gdje u gašenju pomažu postrojbe iz Mostara i Čapljine te uspješno gase požar.  Ovo je samo kratka kronologija dešavanja  koji su zadesili HNŽ-e gdje se jasno vidi kakav ozbiljan problem imamo kada su u pitanju požari. U jednom trenutku 6 općina,  što je više od pola županije HNŽ-e zahvaćeno je ozbiljnim požarima  koji prijete i ljudima i stambenim objektima.

U posljednjih 20-ak dana na području HNŽ-e  zabilježeno je preko 400 vezanih požara sa ukupnom vatrenom linijom preko 50 km. Većina požara je bila na nepristupačnim i minsko kontaminiranim područjima . Helikopter OS BIH   je djelovao na požarištima u Ravnom i više puta u Jablanici. Vatrogasne postrojbe u pojedinim općinama nemaju dovoljno vatrogasca da bi se sami uspješno izborili sa velikim požarima na  nepristupačnim mjestima pa često pomažu postrojbe susjednih općima. Iako većina ovih požara je  ugašena i stavljena pod nadzor djelovanjem vatrogasaca sa zemlje,  problem predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama

kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje i tada smo primorani obratiti se OS BIH koji jedini mogu pomoći u tom trenutku i gasiti požar iz zraka.  Oružane snage BIH kao i uvijek do sada su izašle u susret pa često i po nemogućim uvjetima gasile vatru. Procedura za podizanje helikoptera je jasno propisana i uvijek ispoštovana od strane Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo,  iako sama  jako kompleksna i komplicirana.

Zbog velikog broja požara koji zadese prvenstveno HNŽ-e krajnje je vrijeme da  veći nivoi vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara bilo polovnih  ili novih,  te da time efikasnije i brže  djelujemo pogotovo na početku požara te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme,  te rasteretimo i OS BIH.

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nije sama u mogućnosti da nabavi takvu vrstu letjelica. Uprava je u skladu svojih mogućnosti  dodijelila svakoj općini po jedno vozilo i trenutno završava fazu nabavke još po jednog  vozila,  čime bi svaka općina dobila po dva nova vatrogasna vozila, instaliran je sustav za rano otkrivanje požara u općinama Neum, Ravno i Čapljina kroz projekt Holistic.

U zaštitu i prevenciju od požara se ulažu znatna sredstva ali bez letjelice teško se možemo izboriti sa ovakvim požarima. Mi imamo ozbiljan problem u ovim ljetnim vremenima kada  požari izbijaju  svakodnevno na različitim mjestima,  te smo prinuđeni tražiti  pomoć iz zraka  od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji jedni imaju tu mogućnost. Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u Državi  i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme,  krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo o ovom problemu te nađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći,  ne samo u HNŽ-e u vrijeme požarne sezone.

S pravom se postavlja pitanje a imajući u vidu učestalost ljetnih požara koji nanose nenadoknadive gubitke agrarnom i šumarskom sektoru ne samo u HNŽ-e nego i cijeloj BIH , zbog čega naša zemlja ne bi investirala u nabavku letjelica takvog   tipa koje bi bile od izuzetnog značaja za cjelokupnu teritoriju kriznih područja  u Bosni i Hercegovini.

Sprečavanje požara i učinkovita  borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijeloj teritoriji zemlje posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Kupovinu letjelice  proračun bi znatno  osjetio ali osjeti li proračun i štete  nastale od požara, angažiranja Oružanih snaga i iznajmljivanja kanadera !? – stoji na kraju priopćenja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.