Naslovnica SPORT Tko je Hrvat koji uz Marina Čilića igra u finalu Wimbledona?

Tko je Hrvat koji uz Marina Čilića igra u finalu Wimbledona?

Podijeli objavu

Hrvatska bi danas, prvi put nakon 16 godina i one čudesne Ivaniševićeve pobjede, mogla dobiti wimbledonskog pobjednika u seniorskoj konkurenciji. Doduše, ne u pojedinačnoj, već u konkurenciji parova, no i to je golem doseg.

Naš adut danas na središnjem terenu bit će Mate Pavić, koji će u paru s Austrijancem Oliverom Marachom za suparnike imati Brazilca Mela i Poljaka Kubota, koji će od ponedjeljka biti prvi par svijeta, a ove sezone imaju savršenih 13-0 na travi. No, Pavić i Marach imaju dva finala na travi uoči Wimbledona (Stuttgart i Antalya), i sigurno nisu bez šanse.

Prilika za ispisivanje povijesti

Pavić je inače četvrti Hrvat koji će igrati finale Wimbledona u muškim parovima. Još 1962. do finala su stigli Nikola Pilić i Boro Jovanović (izgubili od Boba Hewitta i Freda Stollea), a 2013. Ivan Dodig s Brazilcem Melom također je bio blizu trofeja, no u četiri seta bolji su bili Mike i Bob Bryan  – piše Večernji List

Nekima je Pavićev uspjeh iznenađenje, neki prije Wimbledona nisu čuli za njega, no Splićanin je unatoč svojoj mladosti, 24 su mu godine, već etablirani tenisač. Osvojio je šest turnira u konkurenciji muških parova (pet puta s Novozelanđaninom Michaelom Venusom, jednom s Britancem Dominicom Inglotom), a još 12 puta igrao je u finalu te je došao do 34. mjesta na rang-listi. A taj će se renking sljedećeg tjedna znatno popraviti. Dok je 36-godišnjem Matinu partneru Marachu ovo možda i posljednja šansa za Grand Slam, pred Pavićem je još mnogo šansi, jer s 24 godine najmlađi je igrač u TOP 50 igrača parova. A Pavić i Marach doista su neobičan par. Osim što je između njih 12 godina razlike, obojica imaju mjesta prebivališta na neobičnim adresama. Naš Pavić prijavljen je na Bahamima, a Austrijanac u Panami! Kada je Mate počinjao s tenisom, sa samo pet godina, nije razmišljao o sebi kao igraču parova, već o igraču koji želi ostaviti veliki trag u pojedinačnoj konkurenciji. Ljevoruki Pavić u siječnju 2011. bio je među pet najboljih juniora na svijetu. No, već se tada iskazao i kao timski igrač, iste je godine osvojio juniorski Wimbledon u paru s Britancem Georgeom Morganom.

U pojedinačnoj konkurenciji imao je Mate bljeskova, pobijedio je, primjerice, u Umagu 2012. nekadašnjeg prvog tenisača svijeta J. C. Ferrera. Osvojio je Mate četiri turnira iz kategorije futures (posljednji u ožujku 2015.), ali činjenica je da na ATP turnirima ima samo tri pobjede. No, najveći uspjeh u karijeri Paviću je osvajanje US Opena u miksu s Njemicom Siegemund.

Vrijeme je za oprost

Pavić je dosad u karijeri zaradio 701.154 USD, a u slučaju današnje pobjede tom će iznosu pridodati još 260.000 USD! Nakon svega, mislimo da je došlo vrijeme da izbornik Željko Krajan oprosti Mati Paviću grijeh iz 2014. (želio se reprezentaciji za dvoboj s Nizozemskom priključiti tek u srijedu) i vrati ga u reprezentaciju…

 

 

 

IZVORVecernji.hr
Podijeli objavu