Naslovnica CRNA KRONIKA Turski predsjednik optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine

Turski predsjednik optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine

Podijeli objavu

Švedski zakonodavci podigli su tužbu protiv turskog predsjednika Recep Tayyip Erdoğana zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Petero švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata od 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, država bi mogla izdati nalog za njegovo uhićenje.

Zastupnica Annika Lillemets objavila je da zahtijevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Yildirima te nekoliko drugih ministara.

Nadaju se da će ostatak Europe povući slične poteze

U Švedskoj je 2014. donesen zakon koji daje državnim sudovima ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto na kojem su počinjeni.

“Svatko tko namjerno uništi, djelomično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid”, stoji u tužbi.

Državni tužitelj će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu će prijetiti uhićenje u Švedskoj.