Naslovnica CRNA KRONIKA Godina je 2017.: U BiH postoje sela u koje policija ne smije...

Godina je 2017.: U BiH postoje sela u koje policija ne smije ući!

Podijeli objavu

U godišnjem izvješću Europola o pojavama terorizma u EU, Balkanu, pa i BiH, navodi se kako je osnovni problem regije da se građani još odlučuju za odlazak na strana ratišta.

Prema toj informaciji, Balkan je još osnovna ruta na putu Europe i konfliktnih područja na Bliskom istoku. Ipak, posebno se naglašava da dostupni podaci ne potkrepljuju pisanja medija o postojanju takozvanih kampova za obuku terorista, piše Dnevni avaz.

Dodaje se da je više od 800 boraca s Balkana otputovalo u Siriju kako bi se priključili nekoj od strana u sukobima. Podsjećamo da je ISIL posebno targetirao našu regiju te uputio otvorene prijetnje “nevjernicima, Srbima, Hrvatima i muslimanskim izdajnicima”. U izvješću Europola navodi se da je sukob u Siriji imao glavnu rezonansu u Albaniji i na Kosovu, kao i u BiH, Makedoniji i Srbiji.

– U nekim dijelovima regije zapadnog Balkana radikalna islamistička ideologija koju promiču radikalni vjerski lideri ugrožava tradicionalni umjereni islam. Bosna i Hercegovina i Sandžak te teritorija albanskog govornog područja u Srbiji i Makedoniji, Kosovo i Albanija sve donedavno smatrane su glavnim mjestima za radikalizaciju, regrutiranje terorista – naglašava se u izvješću gdje se ističe i problem dostupnosti nezakonitog oružja.

Stručnjak za oblast sigurnosti i generalni tajnik Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović za Avaz kaže da ovakvo izvješće, prije svega, ima preventivnu svrhu kako se institucije ne bi opustile jer u posljednje vrijeme, srećom, na našem području nije bilo incidenata vezanih uz terorizam.

– Radi se o globalnim prijetnjama kojima su izložene sve države EU, pa tako i Balkan, koji je prirodni dio te rute do Bliskog istoka. Jasno je da svugdje može doći do terorističkog napada, ali BiH nije u posljednje dvije godine imala zabilježen odlazak građana na strana ratišta. Međutim, aktualno je pitanje povratka tih boraca – kaže Hadžović. Podsjeća da pitanje postojanja paradžemata nikad nije rasvijetljeno do kraja.

– Jedan dio njih se integrirao, a drugi to nije prihvatio, nakon čega je zamrla ta priča. Sigurno je da je povećana budnost obavještajno-sigurnosnih agencija koje prate što se događa po tom pitanju. Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor – iznosi Hadžović.

– Vidimo da je Mosul pao, kao i Raka, i vjerojatno će sada doći do nekih migracija stanovništva, a neki čak najavljuju i slične migracije kao prije tri godine. Radi se o pomjeranju stanovništva, što je poseban problem, jer se među civilno stanovništvo obično uvuku osobe koje nisu tu iz pogrešnih razloga. Situaciju kompliciraju i sve strožije mjere u Europi, naprimjer Češka je odobrila građanima korištenje oružja protiv terorista – ističe Hadžović.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu